StoryEditorOCM
DalmacijaPREDIZBORNO ZDRAVSTVO

Iz Doma zdravlja i Županije objašnjavaju uzavrelu situaciju: Ne žale se pacijenti, nego političari i liječnici

9. veljače 2017. - 09:01

Ni jedan se pacijent nije žalio, nego političari i zakupci prostora u Domu zdravlja koji su, gle čuda, dužnici upravo nama. Pogađa me ova zlouporaba od liječnika koji ne prezaju ni od čega, iako su oni ti koji ne plaćaju zakup, ne izvršavaju svoje obveze, a prozivaju nas! S druge strane, još mi je i jasno kako su političari krenuli u predizbornu kampanju, i to s pričom o zdravstvu, iako s problematikom apsolutno nisu upoznati. Pa me ne iznenađuje ni ovaj napad od gradonačelnika Makarske u vezi s laboratorijem – pokušao je dr. Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, objasniti novinarima uzavrelu situaciju koja se zahuktala prije dva dana izjavom Mostova saborskog zastupnika Mira Bulja kako su HDZ-ovi čelnici "grobari" županijskih zdravstvenih usluga, da bi ga sada prozvao i SDP-ovac Tonći Bilić, prvi čovjek Makarske.

Riječ je, naime, o tome da je krajem godine istekla koncesija za medicinski laboratorij u gradu podno Biokova, novi koncesionar ni na tri natječaja nije pronađen, a privremeno je rješenje od 1. siječnja da se krv šalje na analizu u Split.

– Bitno je da pacijenti u Makarskoj i dalje mogu davati krv za analizu, i to u uobičajenom terminu, od sedam do devet sati, a laboratorij radi kao i do sada do 15 sati. Uzorci se šalju u Split, u privatni laboratorij koji obavlja analizu, te pacijenti isti dan imaju rezultate. Za njih se ništa nije promijenilo i nitko nije reagirao jer nikoga ne zanima gdje se obavlja analiza, samo da pravovremeno dobiju rezultate – iznio je detalje ove zavrzlame zvane "politikantstvo u zdravstvu" Petric, naglašavajući:

– Do sada zbog novog načina rada nismo izdvojili ni lipe, premda su troškovi povećani i zbog prijevoza i zbog angažiranja privatnog laboratorija, a očekujemo i već smo u dogovorima da sve podmiri HZZO jer je ovo izvanredna situacija. Rješenja su dva: nastaviti s ovom praksom analize uzoraka u Splitu dok ne nađemo inženjera biokemijske medicine koji će raditi u Makarskoj, ili da čekamo kraj godine, dok se ne okonča stažiranje mladoga kadra koji bi sutra ostao raditi u tom laboratoriju.

Sve to, kao i mnogo drugih podataka o radu Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije na čijem je čelu posljednjih sedam godina, iznio je Petric na konferenciji za novinare na kojoj su sudjelovali i Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Splitsko-dalmatinske županije, i njegova zamjenica Helena Bandalović.

– Ovo su neutemeljene, vrlo površne i zlonamjerne optužbe! Kontinuirano vodimo brigu o zdravstvu, ponosni smo na male ambulante i ljekarne koje su dostupne u svim dijelovima županije, premda mnoge, zbog manjka stanovnika, posluju s gubitkom. Godišnje ulažemo više od 10 milijuna kuna, imali smo preko 50 investicija bilo obnove ili opremanja ambulanti – istaknuo je Đonlić, ponovivši glavni cilj Splitsko-dalmatinske županije: zdravstvena usluga mora biti dostupna svima!

Triljani na Hitnoj dobili liječnika

Triljani i svi građani u tranzitu kroz taj grad odnedavno imaju višu razinu hitne medicinske pomoći. Zavod za hitnu medicinu Splitsko-dalmatinske županije "pokrivao" je Trilj timom 2, koji su, uz sanitetsko vozilo, činila dva medicinska tehničara. Od početka veljače hitnu medicinsku pomoć u Trilju osigurava tim 1, u kojemu su liječnik, medicinski tehničar i vozač. 

Podizanjem razine hitne medicinske pomoći u Trilju uvelike je povećana brzina pružanja zdravstvene zaštite svim pacijentima na triljskom području kojima zatreba hitna medicinska pomoć. Instaliranje tima 1 u Trilju važno je i Ispostavi HMP-a u Sinju, na koju je značajno smanjen pritisak pacijenata. 

T. P.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:36