StoryEditorOCM
Dalmacijama koja dozvola?!

U srcu Makarske niče misteriozni megaobjekt: nitko ne zna što se gradi i ne mogu zaustaviti radove, a iza svega stoji kontroverzni poduzetnik

21. siječnja 2017. - 14:05
makarska00

Početkom prosinca prošle godine na vrlo atraktivnom predjelu Cvitačka, među Makaranima poznatijem kao Biloševac, počeo je nicati bespravni objekt za koji do danas nitko ne zna u što bi trebao "izrasti" – u hotel, stambenu kuću ili nešto treće.

Prema informacijama koje smo dobili od mještana Makarske, investitor je navodno Blaž Petrović, u medijima često prozivan kao kontroverzni poduzetnik. Isti izvori su nam kazali i da na gradilištu radnici intenzivno rade na postavljanju temelja, posebice vikendom. Prije nekoliko dana netko od prolaznika je sve prijavio i policiji, koja je izišla na teren i zatekla nekoliko radnika.

Nije tražio dozvolu

Tragom ovih informacija pitali smo makarske gradske vlasti znaju li da se tamo nešto gradi, tko je investitor, te je li itko u posljednje vrijeme zatražio od gradskih službi bilo kakvu dozvolu za gradnju na tom području.

– Komunalni redari Grada Makarske su 5. prosinca 2016. godine po prijavi o bespravnoj gradnji na predjelu Cvitačka, na zemljištu u vlasništvu Mirjane Petrović iz Zagreba (supruga Blaža Petrovića, op.a.), sukladno svojim ovlastima obavili nadzor.

Prema zapisniku, zatekli su radove na postavljanju armature na temeljnu ploču, 26 puta 16 metara, koja se nalazila u iskopom upuštenoj rupi dubine oko tri metra. Na gradilištu nije bilo istaknute ploče s nazivom investitora, izvođača radova i brojem dozvole o gradnji.

Budući da komunalno redarstvo nije ovlašteno za daljnje postupanje, sukladno Zakonu o građevinskoj inspekciji, izvođenje građevinskih radova bez potrebnih akata prijavljeno je 6. prosinca 2016. godine Građevinskoj inspekciji u Splitu. Grad Makarska nije službeno obaviješten o ishodu, no prema neslužbenim saznanjima, Građevinska inspekcija je naložila obustavu radova.

Unatoč tome, radovi su nakon blagdana nastavljeni, pa su komunalni redari ponovno izišli na teren i reagirali dopunom prijave Građevinskoj inspekciji. Napominjemo da Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo nije zaprimio nijedan zahtjev za gradnju na navedenom području – dobili smo iscrpan odgovor od gradskih službi Makarske.

Na gradilištu, kako se može vidjeti na fotografijama snimljenima prije dva dana, nije vidljiva nikakva oznaka, ploča s bilo kakvim podacima, nikakav službeni pečat Građevinske inspekcije, oznaka zabrane radova i slično.

– Građevinska inspekcija zaprimila je 10. prosinca 2016. godine prijavu Grada Makarske u kojoj se iznosi sumnja u bespravnu gradnju na navedenoj lokaciji. Inspektor je 14. prosinca 2016. godine obavio nadzor i utvrdio da se izvode radovi bez potrebnih odobrenja za gradnju te je službenim znakom zatvorio gradilište – odgovoreno nam je iz Samostalne služba za odnose s javnošću i informiranje pri Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja.

Na pitanje je li protiv investitora podnesena prekršajna ili kaznena prijava, odgovorili su tek da je "daljnji inspekcijski postupak u tijeku".

Otkup potraživanja

O Blažu Petroviću mediji su nadugo i naširoko pisali posljednjih desetak i više godine. Tako je u intervjuu Globusu 2004. godine kazao: "Već desetak godina bavim se isključivo otkupom spornih potraživanja od manjih poduzeća i pravnih osoba. Pokazalo se da za to imam smisla. Znam da to neki nazivaju 'utjerivanjem dugova' i zelenašenjem, ali ja držim da je to posao kao i svaki drugi, i da ima jednu humanu crtu."

U tekstu u Jutarnjem listu iz 2009. godine navodi se da je rođen 1962. godine u Klobuku kod Ljubuškog, u BiH. Završio je Veterinarski fakultet u Zagrebu, i kao student bio je osuđen na godinu dana zatvora u, kako je tvrdio u javnim istupima, namještenom političkom procesu. Prije samog uhićenja statirao je u koprodukcijskoj seriji "Dvanaest žigosanih". Na Veterini je upoznao budućeg poslovnog partnera Nikicu Jelavića. Također, navodi se da je bio član HDZ-a, u koji je pozvan u siječnju 2006. godine.

Zanimljivo je da je Petrović više puta bio optuživan za razna kaznena djela, od višemilijunskih utaja, iznuda, prijetnji do protupravnih naplata, no dosad nikad nije pravomoćno osuđen.
 

Petrović: Nema tamo nikakve gradnje

Stupili smo u kontakt i s Blažom Petrovićem, koji je bio poprilično nepovjerljiv kad smo mu rekli da smo iz Slobodne Dalmacije. Samo je kratko kazao da tamo nema nikakve gradnje, da on nema takve informacije te da je "pitanje čija je to zemlja".

Platio šest milijuna kuna jamčevine i izišao iz Remetinca

Samo četiri dana nakon što su makarski komunalni redari zabilježili početak bespravne gradnje na Biloševcu, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv Petrovića i njegove tvrtke zbog utaje oko 15 milijuna kuna poreza.

Petrović je zbog ovog slučaja završio u Remetincu 20. listopada prošle godine, no izišao je nakon 15-ak dana, kad je uplatio šest milijuna kuna jamčevine. Spomenimo i da je Petrović vlasnik bara "Cubano", koji se također nalazi na Biloševcu, vrlo blizu nepoznatog objekta čija je gradnja započeta bez ikakvih dozvola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:00