StoryEditorOCM
DalmacijaA DI SU VAM BILE OČI?

Kuća im je u Hrvatskoj. Ili ipak nije? Netko iz Zagreba odlučio je da se nalazi na 'ničijoj zemlji'

Piše Toni Paštar, Stanislav Soldo
9. siječnja 2017. - 18:45

NOVIJE

Problem graničnog prijelaza na Malom Prologu uskoro će rješavati Državno povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva vanjskih poslova i financija te MUP-a Republike Hrvatske. 

Kako neslužbeno doznajemo, stručna skupina već je bila na terenu u općini Pojezerje gdje ih je načelnik Boro Dominiković upoznao s problemom pomicanja graničnog prijelaza u dubinu teritorija RH, dok je bosanska carina i policija ostala na staroj graničnoj crti.

Podsjetimo, granica između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine na Malom Prologu preko noći je promijenjena pa je tako kuća Milana Matića ostala na ničijoj zemlji. 

Netko iz Zagreba, ne poznajući stanje na terenu, "uvukao" je novi granični prijelaz tristotinjak metara u dubinu hrvatskoga državnog teritorija pa su s druge strane granične crte ostali deseci hektara zemljišta do kojih ne mogu doći ovdašnji stanovnici. 

Otkako je prije nekoliko mjeseci izgrađen novi schengenski granični prijelaz na Malom Prologu, prosvjeduju stanovnici općine Pojezerje, čiji su posjedi ostali s druge strane granične crte.

Iako Milan Matić ima "papire" za kuću iz 1974. godine kojim je tadašnja mjesna zajednica Mali Prolog dopustila izgradnju, ali i katastarske izvatke po kojima je objekt nalazi u KO Struge, dakle u Republici Hrvatskoj na području općine Pojezerje, on se formalno pravno nalazi u Bosni i Hercegovini.

Matić se stoga nada da će Državno povjerenstvo uvažiti njegove zahtjeve, ali i zahtjeve desetak stanovnika općine Pojezerje jer je riječ o hrvatskom državnom teritoriju, koji je nečijom samovoljom prepušten susjedima iz BiH.

Premda su iz Ministarstva financija, koje je zaduženo za izgradnju i opremanje graničnih prijelaza više puta pojašnjavali da je novi, zapravo sporni granični prijelaz Mali Prolog izgrađen točno na graničnoj liniji između Hrvatske i BiH, čini se ipak da će kompletan projekt na reviziju.

– Novi granični prijelaz je uvučen u hrvatski teritorij, s druge strane granice je ostalo pedesetak hektara zemljišta te kuća obitelji Matić. To se mora promijeniti jer ne može Hrvatska tek tako ustupati svoj teritorij – rekao nam je Boro Dominiković, načelnik općine Pojezerje, koji se nada da će se nepravda ispraviti te da će se granični prijelaz vratiti na staru lokaciju.

– Ako granični prijelaz ostane na ovoj lokaciji, ugrožena je sigurnost autoceste, jer svatko može doći na nju doslovno iza leđa policije – zaključio je Dominiković.

Sve je to dovoljan razlog da državno povjerenstvo uvaži zahtjeve stanovnika općine Pojezerje s kojima je suglasna BiH, koja se ne protivi vraćanju službenog prijelaza na staru granicu.

RANIJE

Jesu li problemi s graničnom crtom uz granične prijelaze Mali Prolog kod Vrgorca i Bili Brig kod Sinja samo izdvojeni slučajevi ili su oni pokazatelj aljkavosti hrvatskih državnih birokrata kojima stotine metara ili kilometri državnog prostora ništa ne znače?

Kuća obitelji Matić iz Malog Prologa, izgrađena 1974. godine, od kopanja temelja do nedavno neupitno je bila na području Republike Hrvatske. A onda se netko iz Zagreba, a da nije kontaktirao ni s kim iz Vrgorca, sjetio da kuća Matićevih i nije baš u Hrvatskoj te su je pri gradnji novog graničnog prijelaza smjestili na "ničiju zemlju", između hrvatske i granice BiH.

S graničnim prijelazom Bili Brig, na cesti Sinj - Livno preko prijevoja Vaganj, još je gore. Tu je netko iz Zagreba - ne zna se tko, ali osobu "x" treba tražiti u Državnoj geodetskoj upravi - ne konzultirajući se ni s kim u Sinju odlučio graničnu crtu između RH i BiH pomaknuti kilometrima unutar teritorija Republike Hrvatske. Na svu sreću, iz BiH ne posežu za hrvatskim teritorijem pa su kontrolni punkt svoje granične policije zadržali na Trnovim Poljanama, kod motela "Heidi", nadomak stvarne granice.

A što ako bi umjesto kontejnera država BiH svojim graničnim policajcima uz cestu preko Vagnja, po ugledu na Hrvatsku, odlučila izgraditi čvrsti granični prijelaz i to uz graničnu crtu koju je postavila "osoba x" iz Zagreba? Bi li to izazvalo međunarodni incident, čak i sukob? Jer državni teritorij nikada nitko nije prepuštao dobrovoljno.

Kontrolni punkt na cesti Sinj - Vaganj - Livno hrvatska granična policija iz praktičnih razloga postavila je i godinama držala na Bilom Brigu, oko šest kilometara prije granične crte i kontrolnog punkta njihovih kolega iz BiH. Taj kontrolni punkt sastojao se od kontejnera. Bilo je to još u vrijeme kada je cesta prema Vagnju, već od skretanja za naselje Gljev, bila pod makadamom.

U međuvremenu je uska i za moderni promet neuvjetna cesta rekonstruirana u obje države. Hrvatske ceste rekonstruirale su tu prometnicu, koja ima naziv DC-219, na potezu od Hana sve do Trnovih Poljana, taman do kontrolnog punkta carinske policije BiH. S BiH strane od Ćajića lakta do Vagnja obavljeni su puno veći građevinski zahvati.

Trasa stare ceste niz Dragu, kojom se išlo strminom iz oštrog u još oštriji "lakat", zamijenjena je potpuno novom sa zavojima velikih lukova, a na najstrmijim dijelovima za uspon se koriste dvije kolničke trake.

U drugom dijelu 2014. oko četiri kilometra od kontrolnog punkta Bili Brig u smjeru Vagnja neposredno uz cestu počeli su zemljani radovi na izgradnji novoga graničnog prijelaza. Bio je to znak za uzbunu okolnom stanovništvu, u prvom redu mještana Bajagića, Obrovca (Sinjskog) i Gljeva.

- Ja sam se kao dijete odgojio ovdje na Runjinoj Vlaki. Stvarna granica je na početku Trnovih Poljana s naše strane. To nitko nikada s BiH strane, koliko je meni poznato, nije dovodio u pitanje. Ja sam časnik HV-a u miru. Hrvatska je lijevala krv da bi oslobodila svoj teritorij okupiran od srpskih agresora. A sada se netko neodgovoran iz Zagreba na ovaj način poigrava hrvatskim prostorom i našim osjećajima - kaže Ivan Runje.

Njegov susjed Dražen Efendić zvani Tade, također dragovoljac Domovinskog rata i časnik HV-a u miru, bio je organizator prosvjeda nezadovoljnih mještana:

- Naravno da se nećemo nikada pomiriti da je granica gdje je netko neodgovoran rekao da jest, jer znamo i imamo dokaze da tu nije. U Odjelu za katastar nekretnina u Sinju još u srpnju prošle godine izvadio sam preris katastarskog plana za česticu zemljišta 590/16 i 590/18, katastarska općina Obrovac (Sinjski), katastarski plan broj 5, iz kojega se vidi da granična crta nije ni blizu mjesta za koje su graditelji novoga graničnog prijelaza tvrdili da je granica upravo tu. Sve to sam dao Vlahi Orepiću, ministru unutarnjih poslova. Očekivali smo da će se izgrađeni granični prijelaz izmjestiti prije nego se otvori jer se radi o montažnom objektu, ali umjesto izmještanja novi granični prijelaz je otvoren i u upotrebi - kaže Dražen Efendić.

Odgovore na otvorena pitanja pokušali smo dobiti najprije od MUP-a. Upitali smo ih: "Zašto je upravo na tome mjestu napravljen objekt granične policije? Je li netko pogriješio na štetu RH? Zašto se poslije saznanja da je granica 2,5 kilometara dalje punkt ne izmjesti jer se radi o montažnom objektu? Namjeravate li to učiniti? Ujedno molim komentar kako se na graničnom prijelazu Mali Prolog moglo dogoditi da stambene kuće građana koji su oduvijek živjeli unutar prostora RH sada budu na 'ničijoj zemlji'. O čemu se tu radi?"

Dobili smo odgovor da je Ministarstvo financija nadležno za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza. Iz MUP-ove službe za odnose s javnošću dalje su napisali:

"Policija, odnosno MUP, ni na koji način ne može utjecati na lokaciju graničnog prijelaza, tako da se ne može ni držati odgovornim za konkretne i aktualne probleme na pojedinim lokacijama graničnih prijelaza, ali svojim korektnim radom, usklađenim aktivnostima s drugim službama na graničnom prijelazu i učinkovitom provedbom propisa nastoji ublažiti i smanjiti pojedine praktične probleme s kojima se građani susreću."

MUP je, dakle, sa sebe skinuo odgovornost, a na konkretno postavljena pitanja izostali su konkretni odgovori. Ista pitanja zajedno s odgovorom iz MUP-a uputili smo Ministarstvu financija. Poslije višednevnog čekanja dobili smo odgovor Službe za informiranje:

"Nismo u mogućnosti odgovoriti na pitanje što se poduzima oko 'rješenja problema vezano za granicu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine'. Ministarstvo financija, Sektor za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza, sukladno Odluci o upravljanju državnom imovinom na graničnim prijelazima, poduzima radnje za izgradnju graničnih prijelaza u Republici Hrvatskoj. Granični prijelaz Bili Brig smješten je na teritoriju Republike Hrvatske neposredno uz graničnu crtu. Navedeno iznosimo temeljem dokumenta izdanog u Državnoj geodetskoj upravi. Granični prijelaz Mali Prolog smješten je na teritoriju Republike Hrvatske neposredno uz graničnu crtu. Navedeno iznosimo temeljem dokumenta izdanog u Državnoj geodetskoj upravi. Napominjemo da je do preseljenja na novu lokaciju granični prijelaz Mali Prolog bio smješten na teritoriju Bosne i Hercegovine."

Kako se Ministarstvo financija za oba granična prijelaza poziva na dokument izdan u Državnoj geodetskoj upravi, uputili smo upit i na tu adresu. Pitali smo ih: "Je li granični prijelaz Bili Brig izgrađen neposredno uz granicu, kako to stoji u odgovoru Ministarstva financija koje se poziva na dokument Državne geodetske uprave ili je izgrađen u dubini teritorija RH, udaljen od granične crte, kako to tvrde i prerisom katastarskog plana argumentiraju nezadovoljni građani?"

Unatoč zamolbi za žurnost, iz Državne geodetske uprave ni poslije višednevna čekanja nismo dobili nikakav odgovor.

Izmještanje bi stajalo milijun kuna

U izgradnju graničnog prijelaza Bili Brig uloženo je oko 1,7 milijuna kuna. Polovica toga iznosa utrošena je na zemljane i armiranobetonske radove, a druga polovica na nabavu i montažu kućice za granične policajce i nadstrešicu. U ulaganja nije uračunata izgradnja 10-kilovoltnog dalekovoda od Bilog Briga do novoizgrađenoga graničnog prijelaza. Tako bi izmještanje prijelaza, što je jedino prihvatljivo, hrvatske porezne obveznike stajalo novih oko milijun kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:21