StoryEditorOCM
Dalmacijaa bit će još gore...

Stiglo je najavljeno zahlađenje: snijeg zabijelio veći dio unutrašnjosti Dalmacije, do kraja dana moguć je čak i na otocima, u Splitu se očekuje minus 11 stupnjeva!

Piše M. R.
5. siječnja 2017. - 11:44
ZAGVOZD2

Zahvatilo nas je najavljeno pogoršanje vremena. Kao što su najavili prognostičari, u dijelovima Hrvatske noćas je počeo padati snijeg. 

Prema informacijama s terena, snijeg je počeo padati u Zagrebu, a pada i u Zagorju te na sinjskom, makarskom i dubrovačkom području, a tokom dana moguć je u većini Dalmacije, čak i na otocima.

Zbog loših vremenski uvjeta otkazani i preusmjereni svi letovi iz Dubrovnika, problemi i u cestovnom prometu

Noćas je snijega opet bilo u skradinskom zaleđu i Miljevcima. Snježna granica spustila se i bliže moru, pa je zabijelilo i u Boraji, Danilu, Lozovcu, primoštenskom i pirovačkom zaleđu...

Snijeg je noćas padao i u Zagvozdu, Potravlju, Dicmu...

Premda je četvrtak ujutro osvanuo mirnije nego što su mnogi očekivali, hladni val tek nam slijedi. Stoga i temperature još nisu u debelom minusu, no ne zadugo.

Prema prognozi DHMZ-a, u Splitu već noćas očekuje minus pet stupnjeva, sutra u toku dana ćemo se smrzavati na minus sedam, dok u noći temperatura pada na minus 10.

Najveće zahlašenje slijedi u subotu kada nas očekuje pad temperature do minus 11 stupnjeva. 

TEMPERATURE U 10 SATI (podaci DHMZ-a): 

Snijeg u Konavlima i na Pelješcu

Iako u Dubrovniku pada kiša, konavoska brda su se zabijelila, a snijeg je pao i na Kuni na Pelješcu. 

Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Stijepa Simovića vatrogasci su na terenu kao i ralice, ali za sada nema potrebe za intervencijom. Vatrogasci će pratiti situaciju cijeli dan kao i kretanje temeprature pa će, ako bude potrebno, djelovati. 

Promet se zasad odvija neometano. Vozači, budite oprezni i prilagođavajte su uvjetima na putu! 

Bit će još hladnije

Sljedećih će dana biti hladnije, gotovo diljem kopnenog područja i uz cjelodnevne minuse. Štoviše, u noći i ujutro tijekom vikenda temperatura zraka će se ponegdje vrlo vjerojatno spuštati i na oko -20 °C, osobito u gorju! 

Uz promjenljivu su naoblaku mogući naleti snijega, ne samo na kopnu nego i na Jadranu, čak i na udaljenijim otocima. 

No, za većinu je vjerojatno znatno važnije još jednom upozoriti na hladnoću - i zbog jake i olujne bure, ponegdje na udare i orkanske, osobito u petak, a i zbog temperature koja će se spuštati na vrijednosti rijetko kada doživljene na moru početkom siječnja, i to ne samo u petak i subotu, nego vjerojatno i u nedjelju ujutro, kada vjetar oslabi.

Izvješće HAK-a u 10.43 sati:

Autoceste: A1 i A6 Rijeka-Zagreb u punoj dužini kao i državne ceste DC1 između Karlovca i Splita te stara cesta kroz Gorski kotar (DC3) otvorene su za sve skupine vozila.

Zimski su uvjeti na autocesti A2 Zagreb-Macelj između Krapine i Trakošćana. Zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu.

Zbog vjetra, državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački otvorena je samo za osobna vozila.

Na mostu dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku te Jadranskoj magistrali (DC8) između Senja i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a od Karlobaga do Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

U većem dijelu zemlje, zbog snijega i niskih temperatura, promet teče otežano. U središnjoj Hrvatskoj, Lici, Slavoniji i Baranji ponegdje ima i magle. Smanjena je vidljivost i na autocestama: A1 kod čvora Karlovac, između tunela Mala Kapela i čvora Gospić, A3 Bregana-Lipovac između čvorova Nova Gradiška i Lipovac. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, te da na put ne kreću bez zimske opreme. Jak vjetar puše na dionici autoceste A1 između južnog ulaza u tunel Sveti Rok i mosta Maslenica, vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h.

Zbog najavljenog pogoršanja vremena i iznimne zimske hladnoće koja će biti praćena mjestimičnim snijegom, na Jadranu jakom i olujnom, na udare i orkanskom burom Hrvatski autoklub savjetuje vozačima da prije putovanja provjere stanje na cestama kako bi se informirali i na vrijeme isplanirali svoje putovanje ili u slučaju otežanog stanja na cestama odabrali alternativni pravac putovanja.

HAK

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 13:01