StoryEditorOCM
Dalmacijakobasarijada

Nema niko kobasicu ka Jakša! Evo u čemu je tajna...

3. siječnja 2017. - 10:46
Kobasarijada_2016._-_Thompson_urucuje_nagradu

Sedmu godinu zaredom održano je natjecanje "Kobasarijada 2016.", nadmetanje majstora od domaćih kobasica drniškog kraja, gdje se ovogodišnja pobjeda piše Jakši Mijatoviću iz sela Ružić.

Više od dvjesto komada kobasica prijavili su za ocjenjivanje domaćinu ove tradicionalne manifestacije, pukovniku Marku Skeji, ratnom zapovjedniku HOS-ove postrojbe 9. bojne vitez Rafael Boban, koji sada u miru radi na očuvanju tradicije, mještani Promine, Ružića, Oklaja, Razvođa, ali i okolnih sela Petrova polja.

Tako se u podrumu Skejine kuće u Ružiću, na kraju godine okupe "junaci od kobasica" sve kako bi se dobilo najboljeg kobasičara, gdje se ocjenjuje svi sastojci, meso i začini, pa način obrade kao i ono najbitnije - sušenje na prominskoj buri!

Napeto je tako bilo u finalu ovog neuobičajenog natjecanja, gdje se pripetavalo 19 najboljih kobasica, a najbolja od najboljih je ona Jakše Mijatovića koji je sakupio 15 bodova za svoje suhe delicije.

- Ricet je onaj stari, uvijek isti: domaća svinja uzgojena u našem, drniškom kraju, hranjena pretežno žirima i djetelinom, kao i samoniklim biljem. Smjesu za punjenje kobasica uvik pripreme majka i supruga, i to od najkvalitetnijih komada svinje, od plećke.

Moj zadatak je umisiti smjesu i začine, količina je moja mala tajna, no mogu vam otkrit kako je najvažnije da kobasice dimimo na pravon drvetu: smreka, grabovina ili hrastovina par dana, a onda pravi "začin" naša drniška bura - izrecitirao nam je recept za naj-kobasicu Jakša, inače djelatna vojna osoba, bojnik Hrvatske vojske.

Tako je Jakša nagradu za prvu kobasicu drniškog kraja primio od popularnog pjevača Marka Perkovića Thompsona, dok se drugo mjesto dijelilo između dvojice natjecatelja.

- Bili smo u pravom problemu, toliko kvalitetnih kobasica, a samo tri nagrade - pojašnjava nam Ivica Bubić, koji je uz Mladena Bulata i Danu Jurića, bio stručni ocjenjivački sud, pa kazuje dalje:

- Mijatovićeva kobasica bila je daleko najbolja, sve je bilo odlično, i struktura mesa, i okus. A za drugo mjesto, imali smo dva ravnopravna konkurenta koji su dobili po 12 bodova Damir Jukić i Ivan Strunje.

A prava gužva u šesnaestercu nastala je u borbi za treće mjesto – čak su tri kobasice bila ocijenjene sa po 11 bodova: ona Nike Jukice, Ante Reljanovića poznatog "meštra od drniškog pršuta" te na kraju i domaćina Marka Skeje.

No domaćin Skejo nije se žalio što mu je izmakla prva pozicija, jer je dobio prvo mjesto na još jednoj manifestaciji ljudi ovog kraja koji čuvaju stare običaje: na Martinju u Čavoglavama gdje je titulu "uzeo" njegov sivi pinot. To je prava dobitna kombinacija: odlična kobasica i još bolje vino...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 20:33