StoryEditorOCM
DalmacijaMALI GRAD - VELIKA IGRA

Lokalna drama u pozadini nacionalnih pregovora: Kovačić žrtvuje mjesto gradonačelnika u zamjenu za omišku zaobilaznicu

7. listopada 2016. - 20:53
omis_cesta18-220916

Ekskluziva je danas sve. Ako nije ekskluzivna, današnja vijest uopće nije vijest. U uredničkim očima sasvim je bezvrijedna. A moguće da je tako i u čitateljskim. No, da bismo znali, morali bismo vas pitati. Na primjer, jeste li za to da vam iz dana u dan (tisak), iz sata u sat (portali), donosimo ekskluzivne informacije s političkih pregovora između Hrvatske demokratske zajednice i Mosta anima lista.

Jeste li zato da danas pišemo jedno, a sutra drugo i da to sve skupa nema veze s onim što smo vam javili jučer. Ili ste zato da, makar i sa "zakašnjenjem", dobijete točno i valjano izvješće, zanatski odrađeno, s rečenicama koje imaju i subjekt i predikat, i tko i što i kada i gdje i zašto, a nadasve da imaju činjenice kao zadnji pokret otpora prema odasvud nadirućim spinovima. Jer, spin, ma štogod vam svisoka govorili gurui postmodernog novinarstva, nije ništa drugo nego laž. Izum manipulatora.

U današnjem novinarstvu, uglavnom, nije lako pisati istinu. Prekomjerno granatiranje lažima naprosto mora ostaviti posljedice. Kojih će, nadamo se, ovaj tekst biti pošteđen. Došli smo, naime, do kraja pregovora između HDZ-a i Mosta, pa je vrijeme za točnu informaciju. A potom i legitimnu špekulaciju utemeljenu na činjenicama.

Dakle, kako javlja kolegica Anita Belak Krile, HDZ i Most su se dogovorili da Božo Petrov bude predsjednik Sabora tijekom iduće dvije godine, nakon čega bi ga u završne dvije godine zamijenio Gordan Jandroković. Most će, ako dogovor do ponedjeljka bude i finaliziran, a vjeruje se da hoće, ma koliko god Plenkovićeva unutarstranačka oporba predvođena Milijanom Brkićem činila sve da pregovori propadnu, u Vladi dobiti četiri ministarstva i jedno potpredsjedničko mjesto. Koje će, u jučerašnji četvrtak to je bila najizvjesnija opcija, pripasti Ivanu Kovačiću.

Omiški gradonačenik osoba je iz samoga vrha Mosta, nacionalno popularna faca zbog svog nekonvencionalnog ponašanja i (još više) izražavanja, te čovjek od najvećega povjerenja Bože Petrova i Nikole Grmoje. Ukratko, čovjek koji Mostu treba baš u Zagrebu kako bi svojim biračima poručili da Andrej Plenković i njegovi HDZ-ovci ne mogu računati na miran san pored partnera koji je dobar dio svog imidža izgradio na izražavanju otvorenog prezira pa i gađenja naspram "stožerne hrvatske stranke". Pogledajte što se dogodilo Karamarku, poruka je koju postavljajući Kovačića u sam vrh nove vlasti Petrov i društvo šalju i javnosti i Plenkoviću.

 

No, što će biti s Omišem? Pitanje je naizgled bezvrijedno. Što koga, je li, briga za tamo neku zemljopisnu točkicu, mrlju u crnom dalmatinskom atlasu, pored viših, svenacionalnih interesa. Krivo. Jer, u svibnju iduće godine su lokalni izbori. A HDZ je Kovačićev (kao i mnogim drugim mostovcima, ali o tome će se tek pisati) arhetipski neprijatelj. I zato je jasno da je s Plenkovićem postigao dogovor. Da je, naime, HDZ u Omišu bio drukčiji (čitaj: transparentniji, stručniji, građanskiji i pobožniji - u dekaloškom smislu), Kovačića ne bi ni bilo. A bez njega bi teško bilo i ovakvoga Mosta.

No, kako je omiški HDZ, i nakon Kovačićeve pojave, ostao isti, kako je nakon Ivana Škaričića došao Ivan Škaričić, tako se i Kovačić zainatio. Pa je uz pomoć Mira Bulja, još jednog "neuračunjivog" i neprilagodljivog mostovca, srušio Karamarka. I Vladu.

Kovačić je u nekoliko navrata decidirano kazao kako ga mjesto u izvršnoj vlasti ne zanima. Dapače, govorio je kako njegov posao u Omišu nije ni blizu završetka. I u izjavama za "Slobodnu" ponavljao je kako nema namjeru biti ministar. Iako je mogao birati fotelju. Ali, eto, sada je promijenio ploču. Zašto? Donijet ćemo vam tri razloga.

Ivica Relković, od jednih podcijenjeni, a od drugih sasvim pogrešno ocijenjeni Mostov analitičar, čovjek je čijim prosudbama Kovačić bespogovorno vjeruje. A Relković je prosudio kako Most uz bok Plenkoviću mora staviti jaku kariku, najjaču. A kako je Petrova "dopao" Sabor, a Vlahu Orepića opet MUP, mostovcima velevažan resor, ostao im je - s obzirom da kroničan manjak vjerodostojnih kadrova - samo Kovačić.

Koji je svoj pristanak očito uspješno uvjetovao "rješavanjem" stanja u Omišu. Pod a) osobno je od Plenkovića dobio jamstvo da će čim Vlada bude oformljena raspustiti omiški ogranak HDZ-a, smijeniti Škaričića te za kandidata na lokalnim izborima pronaći nekoga s kime će njegova nezavisna lista, ma tko god bio pobjednik lokalnih izbora, moći surađivati, te pod b) obećano mu je da će nova Vlada učiniti sve da Omiš umjesto gornje obilaznice (koju zagovaraju Hrvatske ceste i Škaričić) dobije donju obilaznicu i tako se upiše na vječnu i ne pretjerano dugu listu omiških političkih zaslužnika.

Kako će se Kovačićev potez odraziti na izbore u svibnju? Hoćete prognozu? Bez obzira na to što ga kao dogradonačelnik mijenja Ivo Tomasović, za kojega će čak i najžešći oporbenjaci nevoljko promumljati da je rijetko častan i pošten čovjek, Kovačićeva lista neće pobijediti. Deškaričićizirani HDZ vratit će se na vlast. Pa makar i u koaliciji s Mostom. Eto vam ekskluzive...

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 09:28