StoryEditorOCM
Dalmacija74. godišnjica

Andrija Pivčević, jedini koji je preživio pokolj u Gatima: Mržnja satire čovika. Uvik triba oprostit

1. listopada 2016. - 18:31
gata_obljetnica3-011016

Naša, nažalost, loša i krvava povijest mora biti smjer za bolju budućnost, a uspomene na naše mučenike, i to redom civilne žrtve, moramo sačuvati te mladima prenositi istinu – tek je jedna u nizu poslanih poruka s obilježavanja 74 godina od krvavog pohoda kad su združene snage talijanske vojske i četnika popa Đujića ubile 96 mještana Gata i okolnih sela Poljica, te zatim spalile selo.

Te su 1942. godine ujutro 1. listopada metkom ili nožem pobijeni mještani, i stari i mladi. Najmlađe je dijete imalo tek 12 mjeseci, a najstariji Gaćanin 87 godina u životnom kalendaru. Jedina njihova krivnja bila je ta što su se našli na putu zločinačke rulje...

– Mržnja satire čovika. Uvik triba oprostit – bila je jasna poruka jedine preživjele žrtve, danas 82-godišnjeg Andrije Pivčevića. Njega su četnici kao osmogodišnjaka čak devet puta ranili bajunetom i pogodili puščanim metkom, no srećom, dječak je preživio kako bi istinu prenosio pokoljenjima.

Tako je 74 godina kasnije, pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, održana sveta misa zadušnica u župnoj crkvi sv. Ciprijana, koju je predvodio monsinjor Mate Uzinić, biskup Dubrovačke biskupije, uz pomoć domaćeg župnika i poljičkog dekana don Vlade Đuderije i ostalih svećenika.

Nakon komemoracije uz spomen-kosturnicu ubijenima vijence su položili izaslanica predsjednice Bruna Esih, kontraadmiral Predrag Stipanović, zapovjednik HRM-a, Luka Brčić, splitsko-dalmatinski dožupan, Ivan Kovačić, omiški gradonačelnik, i Zvonko Močić, predsjednik Gradskog vijeća Omiša.

U spomen na žrtve svijeću je zapalila i vijenac položila i Maja Medić, počasna vicekonzulica Italije, saborski zastupnik Arsen Bauk, te načelnici Šestanovca, Dugog Rata, Zadvarja, ali i predstavnici mjesnih odbora omiškog zaleđa, branitelja, Hvidre i potomci žrtava, kao i učenici i učitelji Osnovne škole "1. listopada 1942.", koji su prigodnim programom uveličali ovu godišnjicu, sjećanje na krvavi dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 22:59