StoryEditorOCM
DalmacijaĐIR UZ RIKU

Solinjani dobili šetnicu na ušću Jadra

Piše M. Sesartić
26. rujna 2016. - 13:15
IMG_20160924_192938

Nakon tjedna festivalskih događanja na različitim lokacijama u Solinu, na ušću Jadra u nedjelju navečer svečano je otvorena šetnica realizirana u sklopu EU projekta "Connecting Separated", programa IPA prekogranične suradnje Hrvatska – BiH 2007. – 2013.

– Prije godinu dana održali smo interdisciplinarne radionice na kojima su sudjelovali studenti arhitekture, likovne akademije, arheologije te povijesti umjetnosti iz Hrvatske i BiH, te stvorili tom prigodom specifične interakcije koje pričaju priču o ovom prostoru. Hvala Gradu Solinu kao nositelju projekta na podršci i što su omogućili mladim kreativnim ljudima da se izraze i stvore jedan ovakav sadržaj na dobrobit grada i njegovih građana – poručila je voditeljica cijelog projekta Antonija Eremut Erceg tijekom svečanosti, kojoj su bili nazočni i solinski čelnici, gradonačelnik Dalibor Ninčević, bivši Blaženko Boban te predsjednik Gradskog vijeća Renato Prkić.

O "Četiri točke", četiri instalacije koje se temelje na arheologiji, močvari, luci i industriji, te svim tematskim dijelovima prostora koji su se provlačili kroz povijest i svojevrsnom edukativnom parku, govorili su i njihovi autori Zdravka Džajić, Marin Petković i Ivana Skočibušić, studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, a nedostajali su im ovom prigodom još kolegica Ivana Kevo s Umjetničke akademije u Splitu, te Ivana Pavlović i Matea Šimunić koje studiraju na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

– Nadamo se da će se ovdje djeca i mladi zabaviti, a da će uz zabavu doći i veće zanimanje za baštinu koja ih okružuje, a uz zanimanje i znanje koje će prenositi dalje – poručili su mladi autori.

A unatoč mraku, pod svjetlima reflektora, djeca su se već krenula zabavljati ubacujući kamenčiće u "močvarne trske" i valjajući se po "mrežama nekadašnje luke".

– Sviđa mi se prostor i kako je uređeno, vjerujem da će svima biti lipo doći ovde. Evo, ja sam već poveo unuka Petra koji se zabavlja na ovim instalacijama – kazao nam je Solinjanin Petar Žižić.

"Šetnja" je završena uz zvučnu instalaciju umjetnika Vedrana Perkova koji je, uz različite zvukove okolnog prostora uz Riku, ukomponirao i početak pjesme "Podno Klisa tvrda grada".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 22:29