StoryEditorOCM
Dalmacijaprema dokumentiranim tvrdnjama milana glibote

Proložac je imao duhan puno prije Kolumba

Piše PSD.
24. veljače 2009. - 11:14

Ovih se dana u Imotskome vode velike polemike o budućoj namjeni objekata bivše otkupne duhanske stanice, tzv. Dogane. Tim povodom lokalni povjesničar i predsjednik imotske podružnice Matice hrvatske Milan Glibota u najnovijem broju „Imotskih novina“ iznosi cijelu prošlost uzgajanja duhana u Imotskoj krajini.

Među ostalim Glibota iznosi podatak da se duhan u Prološcu uzgajao prije negoli je Kolumbo iz Amerike u Europu donio sjeme duhana! Prema njegovim navodima, a zasnovani su na dokumentiranim činjenicama, prološki „duhanski putovi“ sežu u turska vremena, u davnu 1520. godinu.

- U turskim katastarskim popisima tzv. defterima iz 1520. popisan je prihod od uzgoja duhana u selu Prološcu, gdje je oporezovano 176 akči, u selu Postranju (zapadni dio Prološca) 20 akči. A to je zapisano četrdeset godina prije tobožnjeg pronalaska duhana u Americi - ističe Glibota.

Nadalje ističe kako raspolaže podacima po kojima su mletačke vlasti 1727. uspostavile posebnu službu protiv šverca duhana, te su 1789. zabranile slobodnu sadnju, čime pobija teorije da se duhan u Imotskoj krajini tek počeo uzgajati 1884.

I. Maršić / EPEHA

 


duhan_imotski1-230209

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 17:07