StoryEditorOCM
DalmacijaSLJEDEĆEG TJEDNA MASLINARSKA FEŠTA NA BRAČU

Sveto drvo: maslini oblici u čast

Piše PSD.
17. siječnja 2009. - 19:21

Ta je uljarica odgojila naraštaje Bračana, a procjenjuje se da se i danas na najvećem dalmatinskom otoku obrađuje više od 500.000 stabala maslina

Promotivno-edukativna manifestacija “Dani maslina i maslinova ulja“ održat će se u Postirama, bračkom poljodjelskom središtu, 23. siječnja, pod nazivom “Oblicafest Postira“.

Oblica je, naime, najzastupljenija i dominantna sorta na području Postira, ali i šire, pa je to premijerno okupljanje maslinara nazvano njoj u čast.

Ta je uljarica odgojila naraštaje Bračana, a procjenjuje se da se i danas na najvećem dalmatinskom otoku obrađuje više od 500.000 stabala maslina, što je bez premca u Dalmaciji.

Manifestaciju organizira Udruga maslinara Postira, koja u svojim redovima ima još članova iz Dola, Škripa i Splitske.

Tom prigodom obavit će se i degustacija maslinovih ulja, a 22 maslinara poslalo je svoje uzorke, čija će se kvaliteta ispitati u Prehrambenom razvojnom centru u Klisu.

Organizatori će vlasnike najboljih ulja nagraditi diplomom i medaljama. Pobjednik će steći pravo sudjelovanja na završnom državnom natjecanju u Zagrebu.

Tijekom jednodnevne manifestacije održat će se i tri stručna predavanja. O aktualnostima u poticajima u poljoprivredi i kapitalnim investicijama u ovoj godini, sudionike skupa upoznat će Silvija Marušić, koja će govoriti i o tome što donosi Zakon o poljoprivrednom zemljištu.

“Od masline pa do stola“ naziv je prehrambenog-gurmanskog predavanja koje će održati Sandra Petričević.

- Cilj ove manifestacije i druženja jest potaknuti maslinare da ustraju u proizvodnji što kvalitetnijeg ulja, pa su njihova međusobna iskustva te saznanja znanstvenika prijeko potrebna. Znanost i praksa trebaju ići “šotobraco“ jer je to put koji vodi prema sigurnom uspjehu, a bračko je ulje zbog svoje kvalitete uvijek bilo na visokoj cijeni - objasnio je Teo Šantić, tajnik udruge postirskih maslinara.

Manifestacija će završiti zakuskom, na kojoj će se na stolove iznijeti jela i bračke delicije spravljene od masline i maslinova ulja. Osim bračkih, najavljen je i dolazak maslinara s kopna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 15:52