StoryEditorOCM
Dalmacijasaniraju se posljedice velikog ljetnog požara

Šumari pošumljavaju izgorjelo Veliko Brdo

Piše PSD.
22. prosinca 2008. - 22:23

Do kraja prosinca završit će sanacija 8,6 hektara izgorjele površine u makarskome naselju Veliko Brdo, a što je u vlasništvu Hrvatskih šuma. Šumarima iz Makarske u pomoć su stigli kolege iz Uprave šuma Gospić, točnije iz Šumarije Udbina.

Nakon piljenja izgorjelih borova drvna masa će se izvući i prodati drvnoj industriji za preradu celuloze. Neizvjesno je hoće li to biti tvornica u Maglaju, koja je prije dva mjeseca odvezla sječu iz Šibenika, budući da je prije mjesec dana zbog krize zaustavljena proizvodnja. Ako ne, drvo alepskog bora će se prodati za ogrjev.

Također će se u šumskom području ostaviti poslagana i ona drva koja se zbog konfiguracije terena ne budu mogla izvući do ceste. Prema riječima Bore Šabića, direktora makarske ispostave Hrvatskih šuma, u 2009. počinje sanacija 150 hektara izgorjele borovine od Makarske do Baške Vode.

Najprije se sanirao pojas uz magistralnu cestu radi prometne sigurnosti. Međutim, ostat će nesanirane privatne površine, koje će se morati urediti u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave.

U taj projekt će se svakako uključiti savjetodavna služba za privatne šume.

A. Dragičević / EPEHA

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:26