StoryEditorOCM
Dalmacijabespravno nasipanje u bajnicama, u općini dugi rat

Novi ekocid otkriven u Bajnicama: salonitne cijevi na nasipu u moru

Piše PSD.
16. prosinca 2008. - 19:28

U našu je redakciju stigla anonimna dojava da se na području Bajnica, u dugoratskoj općini, nasipa pomorsko dobro i da se među materijalom nalaze azbestne cijevi. Na licu mjesta, međutim, nitko to nije bio spreman potvrditi. Naprotiv, većina mještana Bajnica, obitelji Rakuljić i Vuković, a i ostali, kažu kako sporno nasipanje ne traje od jučer, i to uz glavnu magistralu na očigled sviju.

 - Ovo ništa nije tajno, to traje već 30 godina, tvrdi Ante Rakuljić, jedan od starijih mještana.

 - Svima je dobro poznato da ovaj kraj već stoljećima ima tradiciju življenja od mora i brodova. Država nas je odavno zaboravila, mi ne želimo čekati da se dogodi još veća šteta na brodovima od kojih živimo i zbog kojih smo u kreditima. Postavljaju se samo betonski blokovi, a ako su oni sporni, mi ćemo samoinicijativno financirati njihovo vađenje. Nije riječ o tome, nego o zloći nekolicine kojima iz nepoznatog razloga nasipanje smeta, tvrdi većina mještana Bajnica.

Napominju i kako isto nasipanje postoji od Duća do Splita pa nitko ne pravi probleme, jer smatraju da je to za dobrobit svakoga od njih. Na teren je izišla inspekcija za studiju utjecaja na okoliš, koja još mora utvrditi o kakvim je materijalima uopće riječ. Po onome što je stalo u objektiv kamere dalo bi se naslutiti da su u pitanju salonitne cijevi, iako mještani spominju betonske. Ako se već treba nasipati, onda bi to trebalo biti izričito uz dozvole i projekte koje ima Općina. Tako na kraju ostaje sve na privatnoj inicijativi mještana koji samo žele braniti svoje interese.

nikolina tomasović / epeha

Skinuli znak zabrane gradnje

Inspekcijske službe Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva zaprimile su dojavu da se u naselju Bajnice, u općini Podstrana, more nasipava azbestnim cijevima. Odmah nakon dojave 15. prosinca 2008. inspekcijske službe obavile su očevid u kojem je utvrđeno da se na navedenoj lokaciji obavljaju građevinski radovi nasipavanja mora i gradnje lukobrana. Budući da za navedene radove nije izdana zakonom propisana dokumentacija, inspekcija je zatvorila gradilište i postavila znak zabrane gradnje. Tijekom utorka obavljen je ponovni pregled terena i tom je prilikom utvrđeno da je znak zabrane gradnje skinut, a radovi nastavljeni. Pri ponovljenom nadzoru inspektorica je doživjela ružne verbalne napade, te će stoga za nastavak inspekcijskog nadzora, u kojem se trebaju utvrditi svi sudionici u gradnji, inspekcija zatražiti asistenciju policije. Ujedno, inspekcija je od Zavoda za javno zdravstvo zatražila uzimanje i analizu uzorka cijevi kako bi se nedvojbeno utvrdio njihov sastav, kaže se u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:35