StoryEditorOCM
Dalmacijavrgorački poljoprivrednici u strahu zbog ‘nestajanja’ rijeke betine

Radovi na autocesti ‘isušili’ polje Buninu

Piše PSD.
15. prosinca 2008. - 11:43

 

Iskusnom oku seljana nije promaknulo kako je snaga vrela, u čijem toku su pronađene čovječja ribica i ugor, počela opadati nakon teških radova i miniranja na obližnjem radilištu autoceste Ravča - - Vrgorac

Stanovnici vrgoračkog sela Kokorića i drugih sela u okolici izvora Betine ovih dana ne znaju bi li se radovali ili tugovali. Nakon obilnih kiša koje su ovih dana pogodile vrgorački kraj, dva vrgoračka polja, Rastok i Jezero, doslovno plivaju.

Međutim, treće polje, Bunina, u kojemu se nalazi izvor rijeke Betine, nije poplavilo kao prijašnjih godina.

Ova neobična pojava, prošlih godina nezamisliva u Bunini, zbunila je lokalno stanovništvo. Ljudi su već generacijama naviknuli da polje u jesenskim i zimskim mjesecima plavi i to su prihvatili kao način života.

Vrelo Betine u kišnim jesenskim i zimskim mjesecima trebalo bi biti izdašnije nego ikada, ali vodotok, umjesto povećanja razine pokazuje svakodnevnu tendenciju pada. Iskusnom oku seljana nije promaknulo kako je snaga vrela počela opadati nakon teških radova i miniranja na obližnjem radilištu autoceste Ravča – Vrgorac.

Izvor rijeke Betine, inače ponornice u kojoj su pronađeni primjerci čovječje ribice i ugora, nalazi se odmah ispod radilišta autoceste. Razlog zbog kojega je stanovništvo u polju Bunina najviše zabrinuto jest njihova poljoprivreda.

Ovo polje proizvodi možda i najkvalitetnije jagode u Hrvatskoj, a glavni izvor navodnjavanja je upravo tok Betine. Ako bi presušio izvor, pitanje je što će biti s proizvodnjom u ovom kraju.

Svakako treba napomenuti kako je upravo poljoprivredna proizvodnja jedini izvor prihoda za mnoge obitelji u ovom polju. Ono što najviše začuđuje jest činjenica kako na mnogobrojne dopise o ovoj temi koje su stanovnici slali svim relevantnim institucijama nitko nije reagirao.

Ovom prilikom poljoprivrednici još jednom mole sve koji nešto mogu učiniti da učine dok ne bude kasno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 23:50