StoryEditorOCM
Dalmacijalažna dokumentacija

Tužitelji: Lažnim invaliditetom imotski gradonačelnik oštetio državu za 97 tisuća kuna

31. kolovoza 2016. - 19:57

Gotovo četiri mjeseca nakon što je splitska policija podnijela kaznenu prijavu protiv Ante Đuzela, 53-godišnjeg HDZ-ova gradonačelnika Imotskog, splitsko Općinsko državno odvjetništvo donijelo je rješenje o provođenju istrage nad njim i to zbog prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Đuzela se sumnjiči da je u rujnu 1999. godine podnio zahtjev za ostvarivanje statusa hrvatskog ratnog vojnog invalida i da je tada priložio više nalaza različitih liječnika koji su svi bili krivotvoreni. Kako mu je status HRVI-ja odobren uz 20 postotnu invalidnost, Đuzel je do danas oštetio državni proračun za oko 97 i pol tisuća kuna.

Pokušali smo jučer doći do njegove izjave, no kad smo ga napokon uspjeli dobiti na mobitel, samo je kratko kazao:" Ne bih uopće ništa komentirao". No, kada je u svibnju ove godine prijava podnesena, Đuzel je bio poprilično rječit za Slobodnu Dalmaciju kazavši da je on uistinu jest invalid, ali ne lažni.

No, kako doznajemo, ta činjenica da li je on ranjen ili ne nije predmet istrage već državno odvjetništvo zanima lažna dokumentacija i na koji je način do nje došao.

- Ranjen sam od gelera u desnu nogu kao pripadnik saniteta 115. brigade i to 7. listopada 1992. u selu Čvaljina na Južnom bojištu. Svjedoci mog ranjavanja su i danas živi jer su u tom trenutku na mjestu mog ranjavanja našli bojovnici iz Zagvozda, članovi saniteta i izviđači 115. brigade. Ja nemam što kriti jer ja uistinu jesam invalid, a i danas osjećam poteškoće s tom nogom. Ali ja nisam kriv što moj zapovjednik saniteta dr. Željko Puljiz tada nije potpisao moje ranjavanje jer je tada i on sam bio ranjen.

Osim njega i mene tom prigodom je bilo ranjeno i još četvoro-petoro mojih kolega iz našeg saniteta. To što nije prijavljeno moje ranjavanje nije sramota moja, nego zapovjedništva 156. brigade. Tadašnji zapovjednik brigade bio je general Damir Krstičević koji je, hvala Bogu, i danas živ i zdrav, pa se i on, a i svi nabrojani ljudi, mogu pitati za moje ranjavanje. Da se htjelo, mogli su to iz policije i ranije napraviti i sve provjeriti, a ne da me se prijavljuje ni krivog ni dužnog, kazao je tada Đuzel kolegi Marku Didiću.

Nakon što se general Krstičević, danas nositelj HDZ-ove liste u X. izbornoj jedinici za predstojeće parlamentarne izbore javno ogradio, ustvrdivši da on nikada nije potpisao potvrdu o Đuzelovom ranjavanju niti išta zna o okolnostima njegova stradavanja, gradonačelnik Imotskog "okrenuo je ploču" i rekao da se “Krstičević možda ne sjeća cijelog događaja”.

Prije mjesec dana, pak, objavljena je i vijest da je Đuzel odlučio da se više neće, nakon dvanaest godina "šefovanja", kandidirati za gradonačelnika Imotskog te je tada kazao da ne zna što se dogodilo s policijskom prijavom o lažnom invaliditetu. Sad zna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 23:42