StoryEditorOCM
Dalmacijavijenci i misa za poginule

U Sinju obilježena 25. obljetnica napada na JNA vojarne, antifašisti nisu bili pozvani

25. kolovoza 2016. - 20:16
SINJ-1991

U organizaciji Hvidre i koordinacije sinjskih udruga proizišlih iz Domovinskog rata u Sinju je u četvrtak obilježena 25. obljetnica napada na vojarne bivše JNA, prvog u Hrvatskoj i početka oružanog otpora velikosrpskoj agresiji na Cetinsku krajinu.

Pod vodstvom zločinca Ratka Mladića, u to vrijeme još pod krinkom JNA, 25. kolovoza 1991. godine u ranim jutarnjim satima počeo je združeni napad JNA i srpskih paravojnih snaga na Kijevo i vrlički kraj. U borbama na vrličkom području poginuli su Ante Barać, Ivo Lelas, Ilija Perajica i Ivan Tomaš te Frane Jurić Arambašić u Kijevu.

Kao odgovor na velikosrpsku agresiju istoga dana oko 13,30 sati u Sinju su napadnute JNA vojarne Kula i Rajn-kasarna u kojima su bili pukovi inženjerije i veze, a blokiran je i vojni poligon Kukuzovac. U neuspjelom napadu koji je ubrzo prekinut s hrvatske strane poginuli su hrvatski dragovoljci Ivan Kamber iz Rude i Luka Erceg iz Otoka.

U znak sjećanja na te događaje kao i cijeli Domovinski rat i borbu za suverenu Republiku Hrvatsku sudionici sinjske komemloracije u četvrtak su položili vijence i zapalili svijeće na mjestima pogibije Ivana Kambera i Luke Ercega.

Središnja svečanost održana je kod spomen-obilježja poginulih branitelja Sinja i Cetinske krajine ispred zgrade Općine. Uz članove obitelji poginulih, udruge roditelja, udovica i djece te drugih udruga proizišlih iz Domovinskog rata vijence su položili čelnici gradova Sinj i Trilj kao i općine Otok te političke stranke i nezavisne liste s područja grada Sinja.

Molitvu odriješenja predvodio je sinjski župnik fra Perica Maslać. U crkvi Gospe Sinjske slavljena je sveta misa zahvalnica za domovinu i ujedno zadušnica za poginule branitelje.

U organizaciji Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Otoka i općine Otok u četvrtak je u Otoku obilježen Dan branitelja te općine. Tim povodom u župnoj crkvi u Otoku slavljena je sveta misa zahvalnica za domovinu i zadušnica za poginule i preminule hrvatske branitelje. U nastavku kod Spomenika hrvatskom branitelju na Roknjači položeni su vijenci i zapaljene svijeće.

Antifašisti nisu bili pozvani

Vijence u Sinju u četvrtak nisu položili predstavnici Udruge antifašista i antifašističkih boraca Cetinske krajine (UABA CK) koji su to redovito činili posljednjih godina, a čemu se žestoko protivio predsjednik Hvidre Dražen Pavlović koji je u više navrata sa spomenika micao njihov vijenac. U četvrtak UABA CK nije pozvana. Grad Sinj je organizaciju ustupio Hvidri i koordinaciji braniteljskih udruga, a oni su odlučili da UABA CK neće pozvati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 14:35