StoryEditorOCM
DalmacijaProcesija i misa

Veliku Gospu Korčula je obilježila na dva mjesta, oba značajna po obrani grada od Turaka

Piše Nikola Perić
16. kolovoza 2016. - 01:15

Blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije­, svetkovinu Velike Gospe Korčula je obilježila na dva mjesta, oba značajna po 15. kolovoza iz 1571. godine, jer se od tada uobičajio kult vjerovanja da je toga dana Gospa primila molitve i pomogla Korčulu obraniti od napada turaka koji su htjeli osvojiti grad. Na blagdan Velike Gospe 1571.(dan prije bitke kod Lepanta) velika je turska eskadra pod zapovjedništvom alžirskog potkralja Uluz Alije napala Korčulu.

Iako je grad bio pod vlašću Mletaka, knez i plaćena vojska su pobjegli. Korčulane je za obranu pripremio i uspješno vodio arhiđakon (svećenik) Antun Rozanović. Topovima (neki su i danas izloženi na gradskim zidinama), pa kamenjem, vrelim uljem i drugim pomagalima turska je opsada bila odbijena.

Sačuvani Rozanovićev dnevnik govori da se je iznenada pojavilo jako nevrijeme i oštetilo tursko brodovlje koje je pronašlo zaštitu u zaljevu Svetom Nikoli, gdje su opustošili to predgrađe i samostan dominikanaca. Kad se učinilo da bi napadači mogli ući u grad preko te uvale, snalažljiva obrana potpomognuta jakim nevremenom, praćenim vjetrom, kišom, grmljavinom i valovima, uspjela je zaustaviti tursku mornaricu koja je s velikim gubicima brodova i posade, morali odustati od osvajanja Korčule.

Ta se pobjeda u Korčuli smatra jednim od najvažnijih datuma u povijesti, a vjeruje se da je Gospa uslišila molitve i pomogla da se grad obrani.Ovogodišnja proslava Velike Gospe počela je jutarnjom zavjetnom misom ispred Gospine kapele (pored gradske vijećnice)koju je uz procesiju vodio trenutni zamjenik korčulanskog župnika don Frana Kuraje Isusovac pater Krešimir Djaković iz Sarajeva. Kapelu su korčulani izgradili u spomen na obranu Korčule od Turaka po Gospinu zagovoru,jer je na tome mjestu Rozanović održao propovijed i hrabrio građane.

Pred sumrak je održana procesija s Gospinom slikom od dominikanske crkve sv.Nikole do trga Plokata(pored obiteljske kuće Bonguardo), gdje je gospin kip i slika bio kraće vrijeme izložen građanima na klanjanje, jer su i misa i procesija održane na istom mjestu odakle je po vjerovanju Gospa uz nevrijeme potjerala tursku mornaricu. Procesija se zatim vratila natrag,uz moljenje krunice, pjevanje Gospinih pjesama i “Tebe Majku Božju hvalimo”.

Procesiju je kao i misu vodio i propovijedao uz asistenciju starješine samostana pater Marka Bobaša, otac dominikanac Drago Kolimbatović,koji je skupa s pukom slaveći svetu misu Gospi u čast naglasio kako se njezino ime štuje od najranijih dana kršćanstva, a korčulanima je dodatno značajna da joj iskažu zahvalnost za isprošenu milost koja je svojim zagovorom spasila grad.

Iza mise je bila zakuska u auli samostana,gdje su nedavnim završetkom uređenja samostana, crkve,zvonika i zvona,te okoliša dominikanci dočekali veliki broj vjernika i turista (najviše iz Italije).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 07:09