StoryEditorOCM

Spomen na pokolj u Kaštelima iz 1943. godine

Piše PSD.
9. prosinca 2008. - 10:50

U prepunoj župnoj crkvi svetoga Jurja u Kaštel Sućurcu služenjem svete mise zadušnice nekoliko stotina mještana obilježilo je 65. godišnjicu savezničkog bombardiranja Sućurca i stare mjesne župne crkve. Podsjetimo, 5. prosinca 1943. godine u poslijepodnevnim satima, u 15.05 sati za vrijeme trajanja službe svete riječi pod naletom savezničkih bombi poginulo je oko stotinu mješana, skupa sa svećenikom don Antom Rubignonijem.

Svečano misno slavlje predvodio je don Emanuel Petrov, koji je tijekom misnog slavlja pročitao imena svih poginulih, ali se i prijestio prilika i događanja iz ondašnjeg ratnog vremena, pri čemu je upozorio kako se takva tragedija nikada ne smije zaboraviti.

Po završetku svete mise i zajedničke molitve kolona vjernika je s upaljenim svijećama krenula rivom prema zvoniku nekadašnje župne crkve, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće i to od strane čelnih ljudi grada Kaštela predvođenih gradonačelnikom Ivanom Udovičićem, predstavnika Mjesnog odbora, predstavnika DVD-a Mladost iz Kaštel Sućurca te predstavnika mnogobrojnih gradskih udruga.

J. ŽARKO / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 13:09