StoryEditorOCM
DalmacijaSVE IDE U KRUG

Politička sapunica u Vrgorcu: svi se poznaju i svatko je svakome 'kum'

31. srpnja 2016. - 01:19
vrgorac_izbori4-281215

Vrgoračko ludilo. Baš tako. Nema, vjerujte nam na riječ, bolje egide za ovaj tekst jer ono što ćemo vam sada podastrijeti, što ćemo kroz iduće pasuse pokušati razbistriti i odmrsiti, ni u najzapetljanijoj meksičkoj sapunici nije viđeno.

Prava je stoga šteta što ovaj članak neće u epizodama izlaziti, jer likova je toliko da svaki zaslužuje zasebnu priču. Ali, eto, drznut ćemo se i sve ih sažeti u 4900 slovnih znakova, a vama neka je sa srećom. I nemojte se sramiti priznati da niste isprve konce pohvatali i da ste iznova sve skupa još nekoliko puta čitali.

Pobijedio punicu

Dakle, u Vrgorcu smo. U Tinovu gradu, kako sami sebi velevažno, uzvišeno, da svi čuju i vide, tepaju Vrgorčani iako se na to susjednim Imoćanima diže kosa na glavi. Tamo je prije nekoliko tjedana na vlast došla Nezavisna lista mladih.

Dobili su svoga gradonačelnika Antu Pranića, koji je na izvanrednim izborima zamijenio HDZ-ova gradonačelnika Rudolfa Grljušića, koji se pak na na novim izborima nije ni kandidirao te je mjesto, misteriozno, samo nekoliko sati prije isteka roka za prijavu, prepustio Nadi Jelavić, kolegici HDZ-ovki i majci Pranićeve dugogodišnje djevojke.

Uglavnom, Ante Pranić je, sigurno ste nešto čuli o tom rezultatu, na izborima pobijedio svoju buduću punicu.
Uz mladoga Pranića izborni je pobjednik postao i Marko Grljušić, jedan od osnivača Nezavisne liste mladih i brat, rođeni, maloprije spomenutog Rudolfa Grljušića, sada već bivšega vrgoračkog gradonačelnika.

Njih dvojica žive pod istim krovom i jedu za istim stolom. E, da, i Marko je bio HDZ-ovac, ali se odmetnuo. U nezavisnu "šumu".

Skupa s Antom Pranićem, bivšim SDP-ovcem koji je "utekao" od ćaće Mirka Pranića, dugogodišnjega čelnika vrgoračkog SDP-a. Kojega je vrgorački HDZ 2010. godine nominirao za nagradu Grada te je i proglašen najboljim gradskim vijećnikom.

Shvaćate? HDZ je nominirao SDP-ovca za nagradu, a sada je sin tog SDP-ovca postao gradonačelnik izbacivši iz fotelje HDZ-ovca čiji je brat sastavio nezavisnu listu koja će ga smijeniti. Ne shvaćate? Ni ja. A najgore tek dolazi.

A onda je gradski SDP, koji u Vijeću pruža ruku potpore Nezavisnoj listi, gradonačelnikova ćaću, svoga dugogodišnjega predsjednik Mirka Pranića - e, onoga što ga je HDZ dao nagraditi - postavio u dva gradska odbora. A Ante Pranić, koji napominje da je s ćaćom politički raskrstio, nije imao ništa protiv. Dapače. Kaže da je glasao za stručnjaka a ne za ćaću.

Za to vrijeme bivši gradonačelnik Rudolf Grljušić vratio se u politiku. Ušao je u Gradsko vijeće nakon što mu je svoje mjesto prepustio Ante Franić. Koji nije iz HDZ-a nego iz HSS-a, ali mu to nije smetalo da svojoj stranci oduzme mandat u Vijeću.

Zgadilo mu se, veli, što je HSS nacionalno, u Zagrebu, koalirao sa SDP-om, pa je revoltiran lokalno, u Vrgorcu, dao ostavku i svoje mjesto prepustio HDZ-u. Rudolfu Grljušiću. Koji je, dok je kratko bio gradonačelnik, otkazao mjesto savjetnikaIvici Pandžiću, dugogodišnjem čelniku vrgoračkog HDZ-a.

Pratite li? HDZ-ov gradonačelnik otkazao je unosnu apanažu starom šefu HDZ-a zbog čega je ovaj tužio Grad jer smatra da je otkaz dobio suprotno Zakonu o radu. Slučaj je u amanet dobio novi gradonačelnik Ante Pranić koji smatra da je njegov prethodnik i politički protivnik Rudolf Grljušić sve dobro po pitanju svoga stranačkog veterana Ivice Pandžića uradio te je čitav slučaj prijavio Državnom odvjetništvu.

A dok čekamo pravorijek DORH-a, recimo da je Pandžiću unosnu savjetničku funkciju omogućio prabivši HDZ-ov gradonačelnik VrgorcaBoris Matković. Koji je vjenčani kum Anti Sušcu, dugogodišnjem - jer, u malim dalmatinskim mjestima svaka je funkcija dugogodišnja - ravnatelju Gradske knjižnice.

Zaposlio kćer

Sušac je za Matkovićeva mandata – dugogodišnjega, dakako - i postavljen na mjesto ravnatelja knjižnice, stigao je u knjižnici zaposliti i svoju kćer Anu, a nekidan je, samo dva tjedna prije mirovine, poželio, uz podršku Nezavisne liste mladih, dobiti još jedan četverogodišnji mandat. I nije uspio jer su protiv njegova imenovanja bili vijećnici SDP-a, bez kojih, ne zaboravimo, Nezavisna lista mladih ne bi mogla nesmetano vladati u Vijeću.

Ante Sušac, umalo zaboravismo, punac je Nikole Grmoje, glasnogovornika Mosta koji je, kao i čitav Most, svesrdno podržavao Pranića i njegove s NLM-a pružajući im pred izbore logističku i intelektualnu podršku. Džaba, punac će svejedno morati u mirovinu.

A mirovinu u splitskom Konzervatorskom odjelu možda, tko zna, dočeka aktualni šef vrgoračkog HDZ-a Željko Primorac. Njega je, naime, pogodila odluka novih gradskih vlastodržaca da mu ukinu radno mjesto, odnosno da ukinu čitavo Gradsko kulturno središte kojemu je Željko Primorac bio dugogodišnji ravnatelj.

"To je zapravo bio HDZ-ov izborni stožer, zato smo ga ugasili", kaže gradonačelnik Ante Pranić, koji je malo prije toga Primorčeva brata optužio da ga je fizički napao u zahodu kafića u koji svi skupa zalaze. I što će onda Željko nego napisati središnjici u Zagrebu molbu, s napomenom "na ruke ministra Hasanbegovića", da ga primi na novi posao. I ovaj ga je primio.

Da se makne od vrgoračkoga ludila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:45