StoryEditorOCM
Dalmacijaočekuje se pola milijuna

Rekord u splitskoj zračnoj luci: 46 tisuća putnika za vikend

Piše H
16. srpnja 2016. - 23:48
resnik_guzva9-020716

Ovaj se vikend u splitskoj zračnoj luci očekuje  rekordan ovogodišnji vikend promet- oko 46.000  putnika, bez obzira na otežane vremenske uvjete, doznaje se u subotu navečer od voditelja Službe prihvata i otpreme Mate Melvana, dok je prema podacima "Jadrolinije" broj putnika kroz splitsku Gradsku luku tijekom dana zbog lošeg vremena bio oko 20 posto manji nego prošle subote.

"Danas je kroz našu zračnu luku u oba smjera prošlo oko 28.000 putnika u 115 slijetanja i uzlijetanja zrakoplova a za sutra imamo prijavljen dolazak 82 zrakoplova i promet od 18.000 putnika što je najveći promet tijekom jednog vikenda u ovoj godini," rekao je Melvan za Hinu.

 Istaknuo je kako poremećeni vremenski uvjeti  i jak vjetar  te najnovija događanja u Turskoj  ne utječu na  promet kroz splitsku zračnu luku.

Po njegovim  očekuje se kako će se tijekom srpnja u splitskoj zračnoj luci ostvariti promet od oko 500.000 putnika što će biti najveći promet u srpnju u splitskoj zračnoj luci u njenoj povijesti.

 "Ovog tjedna, uoči i za vrijeme Ultra festivala u Splitu, od ukupnog broj putnika u našoj zračnoj luci njih oko 60 posto su izvan zemalja Europske unije i pretežito su s drugih kontinenata, najviše iz  Amerike, Australije,  Brazila. Splitska zračna luka ima oko 100 destinacija u 23 pretežito erupske zemlje a putnici s drugih kontinenata prvo doputuju u neku od zemalja EU te presjedaju u zrakoplove koji lete do Splita i tako stižu na festival Ultre," rekao je Melvan.

 Za razliku od spltske zračne luke u Gradskoj luci je u subotu, zbog jakog vjetra, smanjen promet putnika trajektima i katamaranima prema srednjedalmatnskim otocima.

 "Danas je promet putnika u Gradskoj luci  oko 20 manji u odnosu na prošlu subotu a razlog tomu što su  domaći putnici, koji na otoke putuju kratkotrajno na dan ili dva  odlučili ne ploviti zbog poremećenih vremenskih uvjeta," rekao je  za Hinu kordinator Jadrolinijinog splitskog plovnog područja Ante Mrvica. Dodao je da već sutra,  ako se poprave vremenske prilike, broj domaćih putnika trajektima i katamaranima prema srednjedalmatinskim otocima može biti povećan, ali se to ne može pouzdano tvrditi.

"Promet stranih putnika kroz splitsku Gradsku luku danas nije smanjen bez obzira na vremenske neprilike i pretežito se radi o strancima koji do Splita putuju vlastitim vozilima," rekao je  Mrvica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 18:33