StoryEditorOCM
DalmacijaKOMPROMIS PRONAĐEN

Višani odustaju od prosvjeda: katamaran će subotom svraćati i u Milnu

2. lipnja 2016. - 15:11

- Dogovor je postignut i katamaran Split-Vis-Split danas može isploviti iz Splita i uploviti u višku luku. Subotom će katamaran svraćati i u Milnu, što je novost, a kao i do sada utorkom u Hvar. Očekujem da će tu vijest danas službeno objaviti Agencija za obalni linijski pomorski promet - kazao je za Slobodnu Dalmaciju u srijedu u večernjim satima gradonačelnik Visa Ivo Radica, koji je kaže, prihvatio kompromisno rješenje nakon telefonskog razgovora s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem.

- Ministar Butković me nazvao u srijedu i pitao prihvaćam li da katamaran jedan dan svraća u Milnu. Prihvatio sam da to bude subota u ime svih stanovnika otoka Visa, iako sam u ponedjeljak na sastanku u Ministarstvu tražio da katamaran prometuje po uvjetima iz natječaja za koncesiju, a u njima nema Milne - dodao je Radica.

Dogovorom, za koji se čeka i službena potvrda, prestali su razlozi za pobunu na otoku Visu, započetu 25. svibnja kad je oko 400 otočana blokiralo višku luku i spriječilo pristajanje katamarana koji prometuje na relaciji Split-Vis-Split. Povod je bila upravo odluka Agencije za obalni linijski pomorski promet po kojoj će katamaran svraćati i u Milnu na otoku Braču.

- Nikad nismo htjeli zatezati odnose ni s kim, ne samo s otočanima - riječi su kojima Radica obrazlaže postizanje kompromisnog rješenja za spornu katamaransku liniju. Bolja povezanost otoka uvjet je za demografski oporavak, za bolji život i zato ponovno pozivam načelnike i gradonačelnike s četiri srednjodalmatinska otoka na bolju koordinaciju i veću suradnju kako bi uspješnije rješavali zajedničke probleme na dobrobit svih nas - poručio je viški gradonačelnik.

Gradonačelnica Milne Anamaria Rošin, koja je kompromisno rješenje ponudila još u ponedjeljak na sastanku u resornom ministarstvu, da katamaran u Milnu svraća određeni broj dana u tjednu, ako Višanima ne odgovara svaki dan, nije željela komentirati najnoviji razvoj događaja.

- Nemam službenu informaciju o tome i stoga ne mogu ni davati komentar - kazala nam je Rošin.

Ipak, tijekom četvrtka oglasila se putem Facebooka:

- Umjesto na liniju, koja se iz državnog proračuna financira sa 7,1 milijuna kuna, a koja je, istodobno, isplativa niti 16 posto, Milna se, za utjehu, dodaje na ionako preopterećenu liniju s puno manjim kapacitetom. Argumente razboritosti, racionalnosti i razuma, ovog puta, nažalost, nadvladali su argumenti sile, politikanstvo i demagogija. Međutim, to ne znači da odustajemo. Sigurna sam da će od početka iduće godine, kada će se raspisati međunarodni natječaj, Milna imati svoju katamaransku liniju, ne više u zagradama, kao opcionalna luka, nego nezaobilazna i glavna jer to po svim parametrima itekako zaslužuje. A to sigurno neće biti na liniji Vis - Split. Višanima čestitam na obrani stečenog prava na izolaciju - komentirala je Rošin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 20:08