StoryEditorOCM
Dalmacijabikijada u radošiću

Drž' ne daj: i ona je obarala ruku na seoskoj olimpijadi

29. svibnja 2016. - 19:51
skopljanci_olimpijada14-290

Osim južine, tisuća posjetitelja, janjaca i janjaca koji su se topili nad žarom grabovine, u nedjelju je u Radošiću, na 23. seoskoj olimpijadi i borbi bikova, prevladao natjecateljski duh. 

Jutro je biloc rezervirano za stare, pomalo zaboravljene sportove koji su posjetitelje vratili trideset, pa čak i četrdeset godina unatrag. Obaranje ruke, borbe na gredi, skok u dalj s mjesta, potezanje klipa... 

Sve je to prezentirano na terenima obitelji Škopljanac, koja ima jedan i glavni cilj. Da se tradicija na selu, u Zagori, održi za generacije koje dolaze. 

Uz mirise janjetine, vonj friško pokošene trave, natjecatelji, njih oko 200 u raznim kategorijama, ako ništa, pokazali su kako se bori. U prijateljskom duhu svatko je želio ipak do pobjede.

Poslijepodne su na programu bile borbe bikova. Bik Gregor u vlasnika Marka Ivića ovogodišnji je šampion Radošića. 

U finalnoj borbi iz arene je izjurio sto kila lakšeg Vepra-bika Ivana Božića Bilušića. Finalnoj borbi bikova prethodila su natjecanja u potezanju konopa. Gačinski konopaši, ali i konopašice nadmašili su konkurenciju, a publika je uživala i u revijalnoj utakmici zvijezda Hajduka i ekipe Radošića. 

Domaćini su slavili 3-2, a publika je uživala u egzibicijama Šurjaka, Mornara, Vejića, Miladina, Karana, Đolonge.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 03:57