StoryEditorOCM
DalmacijaHVARSKA BUNA NA ŽENSKI NAČIN

Donosimo dvije strane iste priče u bitci za posao iz snova

28. svibnja 2016. - 00:18
bla

U Hvaru ne miruju duhovi. Oko jednog radnog mjesta rasplamsala se krvava bitka. Pljušte prigovori za namještaljke, nepotizam, rasizam, dodavanje katrigama unutar vladajućeg SDP-a, a mi prenosimo riječ optužbe i obrane, pa važite izgovoreno poput porote, da ne bi opet bilo novinar je kriv za sve, i Sašota Ljubičić je ovakav i onakav, pa čim se iskrca na Hvar - odmah skandal. Stoga, dame i gospodo, riječ ima optužba.

- Prijavila sam se na natječaj raspisan za voditelja/icu Službe za društvene djelatnosti Jedinstvenog upravnog odjela Hvara za koje ispunjavam uvjete jer sam diplomirana pravnica s položenim stručnim ispitom i dugogodišnjim radom u upravi, od čega dijelom i na rukovodećim radnim mjestima. Obaviještena sam da sam s još četiri kandidatkinje, od kojih jedino ja imam radno iskustvo u upravi, udovoljila uvjetima natječaja, te sam pozvana na pismeno testiranje kojem sam zadovoljila, kao i na usmenu provjeru znanja. Za prijem u službu saznala sam neslužbeno dana 10. ožujka, jer je toga dana navodno bio donesen zaključak o mom izboru za voditeljicu, a o čemu su trebale biti obaviještene i ostale kandidatkinje. Međutim, poslijepodne istoga dana počeo se "događati narod" preko društvenih mreža gdje sam oklevetana kroz čisti govor mržnje. Prozivalo me se kao osobu čija je jedina kvalifikacija da sam predsjednica Foruma žena SDP-a, što nisam, pa sve do toga kako im je "puna kapa Vlaha i preko ljeta, pa će im sad jedna takva Vlahinja gnjojiti Hvar i preko zime". O tome da ne znam ništa o hvarskom sportu i kulturi (valjda se u Hvaru nogomet igra natraške), pa do poziva građanima da dignu pobunu protiv takve odluke gradonačelnika Rina Budrovića - kaže Diana Breko, direktorica sinjske poslovne zone Kukuzovac, koja je desetljećima vezana za otok Hvar gdje ima kuću, ali i za SDP čija je aktivna članica.

I tako, puče moj, od osam kandidatkinja, od koje tri nisu dostavile potpunu dokumentaciju, u finalu su, eto, ostale baš Diana Breko, SDP-ovka iz Sinja, i Katija Vučetić, supruga predsjednika Gradskog vijeća Hvara Fabijana Vučetića, također SDP-ovca i desne ruke socijaldemokrata gradonačelnika Rina Budrovića. Za voditeljicu je u konačnici izabrana Katija Vučetić, za koju Breko u žalbi tvrdi da ne zadovoljava formalnopravne uvjete natječaja.

"Tužba, nego kako!"

- Nema pet godina staža na poslovima koji zahtijevaju VSS, jer dokumenti koje je priložila ne svjedoče o tome. Gradonačelnik je moju žalbu odbio i gospođa Vučetić je počela raditi na mjestu voditeljice, no ja ću tužbom pred Upravnim sudom dokazati nezakonitost rješenja na temelju kojeg je primljena. Više od dvadeset godina sam pravnica, konzultirala sam se i s kolegama, i to će rješenje o zapošljavanju, dođe li profesionalcu u ruke, pasti kao trula kruška. Osim toga, i gradonačelnik je postupio nezakonito jer je Katiju Vučetić, kad sam se žalila, pozvao da nadopuni dokumentaciju kojom je trebala dokazati radni staž - veli Breko.

"Imam i ja pravo raditi"

Što na sve kaže Katija Vučetić? Već jednom je zbog neispunjenja formalnopravnih uvjeta, a nakon reakcija javnosti, zaustavljena u namjeri da se zaposli kao direktorica Turističke zajednice Grada Hvara. Po struci je novinarka i kao takva je primljena na mjesto voditeljice Službe za društvene djelatnosti.

- Ista dokumentacija poslana na natječaj Grada Hvara u dva ranija natječajna postupka proglašena je valjanom, a potvrđena je i mišljenjem Ministarstva rada i socijalne skrbi o načinu utvrđivanja radnog iskustva. Što se optužbi o sukobu interesa tiče, gospođa Breko kao iskusna pravnica trebala bi znati da je funkcija predsjednika Gradskog vijeća volonterska, da je predsjednik samo jedan od 13 vijećnika, te da Vijeće nema nadležnosti kod raspisivanja natječaja niti odlučuje o primanju u službu. Po toj logici, u vrijeme suprugova mandata ne bih se trebala javljati na natječaje, čime mi se zapravo uskraćuje pravo na rad. Za razliku od gospođe Breko nisam član ni jedne stranke, pa ako ona ima osobnih iskustava u zapošljavanju po stranačkoj liniji, ja nasreću nemam. Iza mene stoje samo moje znanje, iskustvo i doprinos gradu koji je u posljednjih deset godina i te kako i vidljiv i mjerljiv, uključujući i Kolektivnu nagradu Grada Hvara uredništvu Free For radija, na što sam posebno ponosna - kaže Vučetić.

Gradonačelnik: Gdje vi tu vidite sukob interesa?!

Gradonačelnik Budrović je bio taj koji je na koncu presudio koga zaposliti: partijsku kolegicu ili suprugu partijskog kolege. Sigurno mu nije bilo lako.

- Nastupao sam u ime drugostupanjskog tijela, a kao takav sam utvrdio da nije bilo nikakvog razloga za žalbu na odluku Povjerenstva koje je odlučivalo o primanju u službu. Ne stoji da smo tražili nadopunu dokumentacije, nego očitovanje, što je i naša dužnost sukladno Zakonu o općem upravnom postupku Članak 113, stavak 4, jer smo stranci u postupku dužni dostaviti žalbu i tražiti očitovanje na istu. Što se mene osobno tiče, ja tu ne vidim sukob interesa. Znači li to da moja žena ne bi smjela nigdje raditi jer sam ja gradonačelnik? Osim toga, koje su dužnosti predsjednika Gradskog vijeća Hvara? Da koordinira radom predstavničkog tijela, a ne da donosi odluke. One se donose većinom glasova. O tome je li nešto ili nije sukob interesa ne odlučujemo ni ja, ni vi, ni gospođa Breko, nego Povjerenstvo za sukob interesa. Isto tako, jesmo li mi postupali zakonito prilikom zapošljavanja, a mislim da jesmo, odlučit će Upravni sud ako gospođa Breko bude koristila pravo iz uputa o pravnom lijeku - stavio je Budrović točku, a točku na i dometnut će nadležni Upravni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 09:33