StoryEditorOCM
Dalmacijanakon mraza - kiša

Vrgorački poljoprivrednici u novim mukama: Jagode i loze trunu nam pod vodom!

25. svibnja 2016. - 16:43

Problemi i muke za vrgoračke poljoprivrednike ne prestaju. Nakon travanjskog mraza koji je "pokosio" brojne vinograde i povrtlarske kulture, ovih su dana obilne kiše prouzročile nove glavobolje. Više od 130 litara kiše po metru četvornom palo je u proteklih nekoliko dana pa vinogradi i nasadi jagoda podsjećaju na jezera. Kud god se okreneš po vrgoračkim poljima, slika je ista - posvuda voda.

Tako se na području Jezera pod vodom, prema riječima tamošnjih poljoprivrednika i vinogradara, našlo oko tri milijuna trsova vinove loze, a gotovo sva loza u Kutcu i uz rijeku Maticu također se našla pod vodom. S tim problemom mještani Dusine upoznali su u ponedjeljak i splitsko-dalmatinskog župana Zlatka Ževrnju tijekom njegova obilaska ovoga sela, moleći i kumeći da Županija poduzme nešto za odvodnju viška voda iz polja.

Proradili izvori

U Dusini se oko 40.000 sadnica jagoda našlo pod vodom. Vinogradari i jagodari s nevjericom gledaju kako se priroda poigrava s njihovom krvavo urađenom ljetinom.

- Što bih vam kazao, moj sin je zasadio oko 14.000 jagoda i eno ih sada pod vodom. Sreća da je berba pri kraju pa se neće toliko osjetiti na urodu. No, moglo se tu još ubrati jagoda, ali čovjek se ne može boriti protiv prirode. Po mome mišljenju, štete će biti goleme na jagodama kojima je ovo prva godina i koje su u cvatu - govori nam u nevjerici Miodrag Ilić iz Dusine.

Marka Gašpara iz Umčana muče pak neki drugi problemi, ali opet su poplave u pitanju. Gotova svi njegovi trsovi vinove loze su pod vodom.

- Imam negdje oko devet tisuća trsova vinove loze i voda ih je zarobila. Razbudili su se izvori u Kutcu i sve potopili. Sad je ovo najosjetljiviji trenutak za vinovu lozu jer je u cvatu, a ne možemo ući u nju kako bismo je zaštitili zbog velike vode - jada se Gašpar.

Bolest prijeti lozi

Poznati vrgorački agronom, mr. sc. Danko Tolić smatra da zbog poplava prijeti bolest vinovoj lozi.

- Sve ovisi koliko će se voda zadržati u vinogradima i jagodama. Moram istaknuti da je vinova loza u Jezeru navikla na vodu, no sada je treba zaštititi jer je u osjetljivom razdobolju vegetacije. Prijeti joj plemenjača. Što se tiče jagoda, ako se voda ubrzo ne povuče, može doći do truleži plodova - pojašnjava mr. sc. Tolić.

Voda se iz brojnih vinograda i nasada jagoda u Jezeru polako povlači. Poljoprivrednici toga kraja, međutim, i nadalje su zabrinuti, jer metaeorolozi najavljuju nove kiše. Zbog toga se ne može ući u polje i zaštititi vinovu lozu.

Proglašena elementarna nepogoda

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja, osvjedočeni veliki prijatelj Vrgorca, nakon analize stanja i prikupljenih podataka s terena, proglasio je 20. svibnja elementarnu nepogodu za područje grada Vrgorca, od travanjskog mraza koji je ostavio velike štete.

Prokuhajte vodu iz Butine

Zbog obilnih kiša došlo je do zamućenja vode na izvoru Butina, pa je iz vrgoračkog "Komunalnog", koji se bavi distribucijom vode, poslana poruka stanovništvu koje pije vodu s tog izvora da je iz preventivnih razloga prokuhavaju. No, direktor spomenutog poduzeća Alen Govorko tvrdi da će biti sve u redu s vodom, jer već dva dana rade analize i javnost će biti pravovremeno obaviještena o svemu.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:32