StoryEditorOCM
Dalmacijamanifestacija ecolife

Župan Ževrnja najavio: Centar za otpad u Lećevici u lipnju dobiva lokacijsku dozvolu

Piše T.G.Z.
14. svibnja 2016. - 14:58

Otpad nije smeće i u njemu postoji niz sirovina koje se mogu ponovo upotrijebiti. Odvajanjem otpada štitimo naš okoliš – istaknuo je župan Zlatko Ževrnja u petak u trgovačkom centru Mall Of Split na otvaranju trodnevne manifestacije "EcoLife", koja promovira unaprjeđenje kvalitete života.

Ževrnja je kazao da je Županijski centar za razvrstavanje otpada u Lećevici u fazi ishođenja lokacijske dozvole. Dobivanje dozvole očekuje u lipnju. Dijelovi centra su i šest pretovarnih stanica – na Visu, Hvaru, Braču, u Zagvozdu, u Sinju, te na Karepovcu, za koju se jedinu još čeka lokacijska dozvola. Župan je iskoristio priliku da uputi apel Upravnom odjelu za prostorno uređenje Grada da ubrza proceduru izdavanja dozvola da bi im se otvorio put da mogu aplicirati za sredstva iz europskih fondova. Vrijednost investicije je više od 400 milijuna kuna, a bespovratno se može dobiti do 75 posto tih sredstava.

U županijskom centru će se razvrstavati 50 posto ukupnog otpada, a ostalih 50 posto je na građanima koji to moraju činiti još u svojim domovima, te na gradovima koji moraju postaviti "zelene otoke" s kontejnerima za različite vrste otpada.

Hrvatska je sada na 4 do 5 posto primarne selekcije i to se mora popraviti – istaknuo je Ževrnja.
Zbog toga će o brizi za okoliš i zdravom življenju do nedjelje u centru Mall od Split učiti najmlađi, ali i svi ostali posjetitelji za koje će se organizirati radionice o zdravoj prehrani, važnosti korištenja probiotika, učit će kako napraviti prirodne kreme...

Događaju je prisustvovao Tomislav Šuta, upravitelj Regionalnog centra čistog okoliša koji je osnovala Županija, zatim djeca iz vrtića "Pinokio", učenici Osnovne škole "Mejaši"... 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:58