StoryEditorOCM
Dalmacijane daju nam raditi

Ugostitelji iz Jelse: Od bagera ni tavaje ne možemo staviti na stol

28. travnja 2016. - 00:50

Jelšani su vjerovali da će još ljeto protekle, 2015. godine dočekati s novouređenom operativnom obalom.

Međutim, krajem ožujka te iste godine došlo je do neočekivanog urušavanja prethodno potkopanog obalnog zida tako da se sve to izjalovilo. Nakon preživljenog ljeta tračak nade pojavio se uvođenjem u radove splitske tvrtke "Skladgradnja" početkom siječnja ove godine, no iako je rok njihova izvođenja bio svega tri mjeseca, ljudi jednostavno ne vide da se posao maknuo s mrtve točke.

Naprotiv, po rivi (uključujući lukobran Kanun i izvanjsku plažu kod Lučice) "rasijani" su strojevi, građevinski materijali i slično, tako da se prve "turističke laste" teškom mukom probijaju kroz sav taj nered da bi eventualno stigli do sadržaja koji su njima zanimljivi.

Guše se u prašini

Ugostitelji ustrajavaju u pritisku na lokalnu samoupravu, neki pak obavještavaju medije ili pišu raznim ministarstvima, a nas je ponajprije zanimalo što o svemu tome misle oni koji najizravnije žive od turizma, dakle, ugostitelji.

- Strojevi se u centru turističkog mjesta pojavljuju početkom ožujka ili travnja. Nama izmiče zarada, nekako smo preživjeli dvije sezone, ali treću to je ipak malo previše. Gubici su veliki, mi još uvijek ne znamo kada ćemo tavaje staviti na stol, kada ćemo moći zaposliti radnike i slično, jer se uz svu tu prašinu jednostavno ne da živjeti, a obveze nam zasigurno nitko neće oprostiti - kaže Krišto Barbić, predsjednik Ceha ugostitelja Općine Jelsa.

Nela Grgičević, dopredsjednica Sekcije ugostitelja pri Udruženju obrtnika otoka Hvara, dodaje:

- Mi ne želimo iskati krivce, niti nikoga tužiti, ali bi za nas ponajbolje bilo da se radovi već u ovom trenutku zaustave i konzerviraju, te da se nastave u listopadu ili studenom i napokon okončaju. Ispred mog lokala sve je srušeno već tri godine, a obećavali su "maknut ćemo vam katamaran", "urediti rivu" i slično, ali od toga još uvijek ništa. Načelnici su se u međuvremenu mijenjali, ali nitko za neispunjena obećanja ne odgovara. Mi prema pozitivnim pravnim propisima imamo pravo na rad i jednostavno molimo nadležne da nas u tome ne sprečavaju - veli nam Grgičević.

Investicija od 11,4 milijuna kuna

A Nikša Peronja, načelnik općine Jelsa, pojašnjava:

- Istina je da je kod rekonstrukcije katamaranskog pristaništa bilo problema, jer se najprije radila stabilizacija temelja injektiranjem jedne mase koja je mulj pretvarala u tvrdu masu. Testiranje izvedenog posla od strane "Skladgradnje" naručila je Lučka uprava ŽSD, a izvođač je bio IGH. Dugotrajno testiranje je na posljetku pokazalo dobre rezultate i radovi se nastavljaju, tako da bi sve trebalo biti gotovo do početka lipnja. Naravno, to podrazumijeva dovršavanje betonskih radova i da obala bude funkcionalna, a ako popločavanje i ostane za poslije turističke sezone sve je to prihvatljivo.

Ova sanacija Lučku upravu Splitsko-dalmatinske županije će, prema riječima njenog ravnatelja Domagoja Maroevića, stajati četiri milijuna kuna. No, u luci se obavlja i rekonstrukcija južnog lukobrana (Kanun) i dogradnja plaže, što je investicija od dodatnih 7,4 milijuna kuna koja ide prema predviđenoj dinamici. On naprosto želi vjerovati da će izvođač "Obrt za građevinarstvo Krešo Gabrić" vanjsku stranu lukobrana i plažu urediti do kraja lipnja 2016. godine, dok će se ostali radovi dovršavati poslije ljeta, to jest do prosinca ove godine.

Ivo Duboković: Goste čeka gomila kamenja

Činjenica je da su gradilišta u jelšanskoj luci doista neuredna, pa u tom smislu prema izvođačima trebamo vršiti kontinuirani pritisak da u tom pogledu budu drugačiji. S druge strane bi se konačno trebali naučiti da se građevinski radovi u turističkim mjestima obavljaju u razdoblju između dvije sezone, a ne u predsezoni kada svakog gosta trebamo držati kao "kap vode na dlanu".

Nama je u subotu otvoren hotel "Hvar" i ovog vikenda očekujemo 250 do 300 turista, oko 1. svibnja tradicionalno imamo "najezdu" Slovenaca, a 29. travnja dočekujemo regatu katamarana Jelsa - Bol. Uvjeren sam da će načelnik žurno reagirati i učiniti sve da posljedice budu što manje, u četiri, pet dana se da puno toga napraviti, u protivnom ni sam ne znam kako će se naši gosti probijati kroz te gomile kamenja i drugih građevinskih materijala u najužem centru Jelse, rekao je Ivo Duboković, direktor TU TZO Jelsa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 18:22