StoryEditorOCM
Dalmacijablokirali promet

Prosvjed ogorčenih Hvarana: Oćemo normalnu cestu! Ostavili su nas same na kraj svita

21. travnja 2016. - 15:34
hvar_prosvjed4-210416

Gledaj namo, mučidu se ko pasi! Vidiš kako ovi veliki kamioni ne moredu proć. Dosta je više ovega. Ostavili su nas same na kraj svita – pukao je film Draganu Kolumbiću iz Svete Nedjelje na Hvaru.

On se sa stotinjak svojih sumještana, stanovnika južne strane otoka Hvara, predvođenih srčanim Juricom Milatićem Biskupom, pojavio na prosvjednom skupu u četvrtak, na cesti koja vodi prema Gradu Hvaru, a od nje se odvaja uski i opasni protupožarni put za Svetu Nedjelju, Jagodnu i Bojanić Bad.

Tu su na sat vremena ogorčeni otočani - od sedam do sedamdeset i sedam; blokirali promet, zaustavili na kratko domaće i furešte koji su došli s trajektom iz Splita, kako bi shvatili koliko im je teško, i koliko im loša infrastruktura komplicira život.

Ljutnje nije bilo; dapače, svi su trubili u znak podrške stanovnicima Svete Nedjelje, Bojanić Bada, Jagodne, Ivan Dolca, Gromin Dolca i Zavale. Na južnoj strani Hvara živi tristotinjak ljudi, a ljeti ih je i par tisuća, no prave prometnice – dostojne života ljudi u dvadeset i prvom stoljeću – nema.

Svetonediljani Jurica Milatić Biskup i Jovito Vranković razvili su veliki transparent: "Oćemo normalnu cestu". U jednu rečenicu stale su sve njihove muke i čežnje, svih osam godina koliko je prošlo od kada su probili protupožarni put preko Dubovice da bi koliko – toliko izišli iz potpune izolacije i skratili put do središta kojem kao Mjesni odbor pripadaju – Grada Hvara.

No, nade da će njihov problem biti riješen, nisu se ostvarile. I zato je eksplodiralo nezadovoljstvo. Vlasti će imati veliki problem!

Jurica Milatić, organizator prosvjeda, napomenuo je da se njihov gradonačelnik – Rino Budrović, nije pojavio na prosvjedu, iako Grad Hvar osam godina ništa nije napravio da se protupožarna cesta Hvar – Dubovica – Sveta Nedjelja pretvori u cestu kojom će se moći normalno prometovati do južne strane škoja.




 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:05