StoryEditorOCM
Dalmacijacikloturizam

Predstavljena hvarska biciklistička mapa: 13 staza za još jaču i dužu turističku sezonu

Piše Martina Melvan
8. travnja 2016. - 16:51
hvar_cikloturizam3-080416

Pet turističkih zajednica otoka Hvara udružilo je snage da bi kreirali otočku infrastrukturu od 13 biciklističkih staza ukupne duljine 470 kilometara u cilju županijskog razvoja cikloturizma, koju su predstavili u petak ujutro u gradskoj loggi u Hvaru.

Prezentaciji otočke turističke brošure, mape biciklističkih staza i popratne internetske stranice su uz Joška Stellu, direktora županijske turističke zajednice i Denisa Špadinu, predsjednika županijskog biciklističkog saveza, prisustvovali Rino Budrović, gradonačelnik Hvara i predsjednik hvarske turističke zajednice, te ostali predstavnici otočkih turističkih zajednica, agencija i OPG-ova.

Joško Stella istaknuo je da u cilju imaju produživanje turističke sezone i jačanje njene kvalitete, privlačenje većeg broja turista rekreativnog profila, te prezentiranje otoka kao jedinstvene destinacije.



- Mislim da je Hvar spreman za predsezonska i postsezonska događanja, odnosno cikloturističke utrke što je županijska turističa zajednica spremna financijski pomoći. Također bih apelirao da promislite o povezivanju svojih OPG-ova i objekata u ovu priču, budući da se tako mogu kreirati ture koje bi mogle spojiti biciklizam i gastronomiju i slično – pojasnio je Stella, kao pozitivan primjer biciklističkog razvoja istaknuvši dvije etape Tour of Croatia koje će 20. i 21. travnja ove godine prolaziti duž čitave županije.

Denis Špadina komentirao je da su daleko odmakli budući da još 2014. nije bilo ni jedne označene staze u županiji.

- Danas pak imamo 69 staza dužine 2250 kilometara, sedam službenih utrka, te pedesetak certificiranih biciklističkih objekata, što nam već sada donosi prihod od nekih 2 milijuna kuna godišnje. Hvarska biciklistička karta druga je nakon Dalmatinske zagore, a uskoro izlaze i mape za Brač i park prirode Biokovo - pojasnio je Špadina.

Popratna internetska stranica dalmatia-bike.com bi uskoro bi trebala dobiti višejezičnu verziju, a za sada sadrži prikaz 12 hvarskih staza uz tehničke opise i detalje, kao i podatke vezano uz lokalnu turističku ponudu smještaja i sadržaja.

Problematičan prijevoz bicikli do otoka

Jedna od većih prepreka u priči o razvoju cikloturizma predstavlja svakako prijevoz bicikli do otoka. Naime, katamarani još uvijek nemaju adekvatne nosače za njih, a cijena prijevoza bicikle na trajektu, koji ne povezuje sve željene lokacije, skuplja je od karte za prijevoz osobe. Stella je istaknuo da se aktivno radi na rješavanju tog problema s Jadrolinijom.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:17