StoryEditorOCM
Dalmacijaodluka gradskog vijeća

Grad Kaštela izlazi iz vlasničke strukture "Prometa"

22. ožujka 2016. - 14:58
Split_Promet

Gotovo svi Gradski vijećnici i aktualna kaštelanska vlast u jednom su složni. Splitski Promet u kojemu Grad Kaštela ima vlasnički udio od devet posto veliki je teret gradskim financijama pa će se u dogledno vrijeme razmišljati i o izlaženju Kaštela iz vlasničke strukture.

- Kaštela time ništa neće izgubiti jer su sve tri linije koje nas spajaju sa Splitom itekako profitabilne, i Prometovi autobusi i dalje će voziti kroz naš grad - kazao je između ostalog gradonačelnik Ivan Udovičić na sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća na kojoj se najviše rasprave povelo upravo o milijunskim dugovanjima ove splitske komunalne tvrtke.

Naime, vijećnici su usvojili Odluku o suglasnosti na prijenos prava vlasništva nekretnina poduzeća Promet na Grad Split, a iako je ova odluka prihvaćena tek s jednim glasom protiv, nezavisnog Ivana Kovača, donošenju Odluke prethodila je burna rasprava.

Prema izglasanoj Odluci, Grad Kaštela, kao suvlasnik tvrtke Promet, u udjelu od 9 posto, prihvatio je prijedlog Grada Splita, kako bi se u vlasništvo Grada Splita prenio dio nekretnina u Sukoišanskoj, Hercegovačkoj i Matoševoj ulici, kao garancija plaćanju duga od 40 milijuna kuna Prometa prema slovenskoj tvrtki A Cosmos i odvjetniku Željku Lubini, a koji je Split preuzeo na sebe.

Raspravu o ovoj temi, nakon obrazloženja pročelnice za komunalu Marije Pelivan, otvorio je nezavisni vijećnik Ivan Kovač, koji je tražio detaljnija objašnjena, uputivši kritiku kako iz materijala i obrazloženja pročelnice nisu vidljivi detalji potrebni za donošenje odluke.

Kovač je naveo kako se u ovom slučaju garantira s nečim što je javno dobro i vlasništvo svih građana županije te je upozorio na moguće scenarije poput toga da se dug ne plati, Promet svejedno propadne, a neketnine se prodaju ispod cijene. Ivan Kovač glasao je protiv donošenje navedene Odluke.

Uz njega, primjedbe je imao i SDP-ovac Dražen Đaković, koji je ustvrdio da načelno nema ništa protiv Odluke, ali ima protiv načina na koji se traži od vijećnika da daju svoj glas.

- Ova je Odluka prevažna i trebali bi je usvojit jednoglasno. Zato prijedlog Odluke mora biti dobro pripremljen i da vijećnicima bude jasno što se događa. Više nam je puna kapa podcjenjivanja Gradskog vijeća, pri čemu se od vijećnika očekuje da aklamacijom usvoje odluke koje su nepripremljene. Ovaj problem bio je prisutan i u prošlom sazivu Gradskog vijeća – naveo je Đaković.

Vijećnicima su na primjedbe pokušali odgovoriti direktor Prometa, Željko Krnić te gradonačelnik Ivan Udovičić, a raspravi se pridružio i nezavisni vijećnik, bivši gradonačelnik Joško Berket, naglasivši da će podržati donošenje odluke, zbog kaštelanskih poreznih obveznika, no, sve što se događa oko ove fiducije nazvao je nebuloznim.

- Vlasnik Prometa stavlja fiduciju na nekretnine Prometa da bi bio garant dugu Prometa. Ovo je jednostavno pretakanja iz župljega u prazno, al zašto nitko nije kazao da se to radi isključivo zbog zakona o fiskalnoj odgovornosti – upitao je Berket, naglasivši kako bi se svi građani Kaštela za četiri milijuna kuna koliko Kaštela subvencioniraju prijevoz povlaštenih skupina građana, privatnim autobusima koncesionara, mogli voziti besplatno.

Vijećnička pitanja

Prijedlog Ivana Kovača da se vijećnici odreknu vijećničke naknade te uplatama istih na poseban račun, daju svoj doprinos vraćanju državnog duga podržao je i Joško Berket koji je uputio i prijedlog o upravnom razgraničenju djelova pojedinih kaštelanskih naselja, kako bi se mogla koristiti sredstva iz EU fondova za ruralni razvoj.

Vijećnica s Berketove liste, Marinka Parčina, uputila je gradonačelniku Udovičiću zamolbu da pokuša u dogovoru s Hrvatskim poštama otvoriti jedan njihov ured u prostorima Policije u Kaštel Sućurcu gdje građani svakodnevno nailaze na probleme jer se do prve pošte moraju vozizi kilometre.

Parčinu je zanimalo i hoće li se, zbog turističke sezone prekinuti određeni građevinski radovi.

Prema odgovoru gradonačelnika Ivana Udovičića, građevinski radovi posebnom odlukom bit će zabranjeni u turističkoj sezoni, a tom odlukom odredit će se i područja te vremensko trajanje zabrane, kako bi se pogodovalo i turističkim djelatnicima i izvođačima pojedinih radova, koji moraju poštivati rokove. A to će biti, kazao je gradonačelnik, od 1. srpnja do 1.rujna i to za područje ispod stare kaštelanske ceste.

Solin: prijenos prava vlasništva dijela nekretnina

Solinsko Gradsko vijeće na protekloj je sjednici prihvatilo prijedlog Grada Splita te shodno tome donijelo odluku o suglasnosti na prijenos prava vlasništva dijela nekretnina trgovačkog društva “Promet” d.o.o. Split na Grad Split, a vezanu za podmirivanje duga prema tvrtki “A-Comos”, budući da se knjiženje na nekretnine ne može odobriti bez suglasnosti svih vlasnika, kao što je to Grad Solin u dijelu od pet posto.

U jednoj od točki zaključaka solinskog Vijeća stoji kako svi suvlasnici društva “Promet” u daljnjem roku od 60 dana obvezuju se pristupiti zajedničkim pregovorima radi rješavanja svih financijskih, imovinsko-pravnih i drugih problema koje opterećuju redovito poslovanje društva “Promet”.

- Posebno bih istaknuo tu točku našeg zaključka prema kojoj moramo nastaviti razgovore o sudbini “Prometa”. Znamo da u “Prometu” situacija nije bajna, da osim prijetnje ovrhom imaju i velike gubitke. Očekujemo tako u narednom periodu poziv splitskog gradonačelnika kojemu ćemo se odazvati i nadam se uz našu odgovornost prema našim sugrađanima da ćemo znati procijeniti što je najbolje za “Promet” – izjavio je predsjednik Gradskog vijeća Solina, Renato Prkić.

Na sjednici su uz vijećnike bili nazočan i odvjetnik Grgo Peronja, te Dinko Radić, predstavnik “Prometa”.

M. Sesartić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:06