StoryEditorOCM
DalmacijaFestival mora, brodova i lipote

Pauletić u Starom Gradu: Dok je većina Europe bila u kamenom dobu, ovdje se rađala civilizacija

18. ožujka 2016. - 18:39
dani_uvali5-180316

Ovakva manifestacija, koja je ne samo Festival mora, brodova i lipote, već i znanja, pun je pogodak i za produžetak turističke sezone, pa i te kako imate podršku i ministra turizma Antona Klimana, kao i moju.

Pogotovo kada je mom uzoru Stipi Božiću uzor Vinko Maroević Mrva, aktualni gradonačelnik Starog Grada, grada koji obilježava 2400 godina postojanja. Pa to je fascinantan jubilej koji zaslužuje veličanstvenu proslavu, gdje ćemo pokazati naše bogatstvo, našu kulturnu raskoš.

Jer dok je većina Europe tada bila u kamenom dobu, četiri stoljeća prije Krista, ovdje u starogradskom polju rađala se civilizacija - prepun komplimenata, zamjenik ministra turizma Robert Pauletić pozdravio je najavu maritimnog festivala "Dani u Vali", koji će se od 8. do 11. rujna održati u Starom Gradu, a sve, naravno, u povodu obilježavanja 2400 godina od utemeljenja toga prekrasnoga hvarskog grada, najstarijeg na Sredozemlju, uz višku Issu.

Izrekao je ovo Pauletić na konferenciji za medije, koju su domaćini organizirali u Muzeju Staroga Grada u petak, najavljujući događanja tijekom cijele godine, čime će se slaviti ovaj značajan jubilej.

- Ponosan sam što sam na čelu tako staroga grada, a mi smo se potrudili da naše mjesto i zablista uoči ove važne obljetnice. Riješili smo kanalizaciju u vali, grade se nautički vezovi, uređuje riva, popločava trg ispred Tvrdlja Petra Hektorovića, gradi se sve kako bi sve zablistalo i za sezonu i za rođendan - istaknuo je i poteštat Vinko Maroević, dok je direktorica Turističke zajednice Danijela Vlahović naglasila sve veću važnost grada i kao nautičke destinacije.

- Neprocjenjivo je živjeti u mjestu koje je utemeljeno davne 384. godine prije Krista, zahvaljujući Grcima s otoka Parosa koji su starogradsko polje, najveću ravnicu na dalmatinskim otocima, podijelili u sedamdeset i dvije parcele i od tada su se kontinuirano na njima uzgajale iste kulture: vinova loza i maslina, a prije i žito - u prošlost daleku na tren je prisutne vratio Aldo Čavić, ravnatelj gradskog muzeja, ističući tek djelić iz mozaika koji je povijest složila pod imenog Staroga Grada, grada koji slavi 2400. rođendan!

Ujedno su predstavnici organizatora samog festivala "Dani u Vali" Udruga Cronaves, Saša Lukić i Plamenko Bavčević, otkrili tek neke detalje planirane fešte, koja je temeljena na pomorskoj tradiciji pa će četiri dana biti raznih događanja na moru, od regate tradicijskih brodova, na koju će stići i više od pedeset plovila iz Crne Gore, Italije i Slovenije, uz domaće snage, koji će se nakon regatnog polja naći i u noćnoj paradi brodova. Bit će tu i falkuša, guceva, gajeta, leuta, pasara, kaića, batana, paranci, kutera, jedrenjaka...

Fešta kreće iz Bruxellesa

Prvo predstavljanje, uz znanstveni skup, imat će Starograđani u 'srcu Europe', u Bruxellesu, gdje će im domaćin biti parlamentarac Andrej Plenković, i to početkom travnja.

Slijedi i proslava nebeskog zaštitnika sv. Roka, pa rujanski festival "Dani u Vali", koji će obilježiti i regate tradicijskih brodova, izložbe, radionice, skupovi, promocije, degustacije proizvoda domicilnih OPG-ova, radionice za djecu, pa murterski kalafati koji će na rivi popravljati stari brod, te izrada starih tradicijskih ribarskih alata, a sve pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, te Zlatka Ževrnje, župana splitsko-dalmatinskog, kao i UNESCO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 05:10