StoryEditorOCM
DalmacijaDani kršćanske kulture

Nadbiskup splitsko-makarski: Naše društvo ima potrebu lijepoga da ne padne u očaj i depresiju

Piše H
12. ožujka 2016. - 15:01
bara

Međunarodna manifestacija Dani kršćanske kulture, koja se u organizaciji nakladne kuće Verbum održava dvanaestu godinu za redom, svečano je otvorena u u subotu u splitskoj palači Milesi.

Tijekom jedanaest dana trajanja u Splitu, Dubrovniku i Šibeniku, na programu manifestacije je 60 različitih sadržaja - koncerata, izložbi, tribina, projekcija filmova, predstava, muzejskih programa, predstavljanja knjiga i nosača zvuka.

Otvarajući manifestaciju, nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić istaknuo je kako Dani kršćanske kulture nude bogat kulturni i duhovni menu.

"Vjerujem da ovo nadahnuće, koje nam otkriva naš kršćanski identitet i korijene, nije usahlo i da je ono još i danas izvor nadahnuća naših umjetnika", rekao je nadbiskup Barišić.

Po njegovim riječima, kultura koja je nadahnuta kršćanskom inspiracijom nije limitirana u sebi, nego se može govoriti o njenim univerzalnim vrednotama i horizontima, istaknuvši da nijedna kultura nije toliko otvorena i sveobuhvatno cjelovita kao kršćansko nadahnuće.

"Dani kršćanske kulture su događaj koji pokušava unijeti  dušu u naše društvo. Ovo naše vrijeme, ovo naše društvo ima potrebu lijepoga da ne padne u očaj i depresiju," poručio je Barišić.

Dvanaesti Dani kršćanske  kulture održavaju se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, koja je bila pokrovitelj te manifestacije i prošle godine. Njezin izaslanik Andro Krstulović Opara kazao je kako su Dani kršćanske kulture vrhunski festival, koji podsjeća na tradiciju i kulturni identitet cjelokupnog hrvatskog naroda.

"Svojim pokroviteljstvom ove manifestacije, predsjednica Republike potvrđuje nacionalni značaj ove manifestacije", rekao je Krstulović Opara.

Dodao je kako na manifstaciji dolazi do izražaja "splitsko znanje", koje su ljudi iz nakladne kuće Verbum prenijeli na prostor od Šibenika do Dubrovnika, na kojem se održavaju Dani kršćanske kulture.

"Volio bih da je i u drugim segmentima hrvatskog društva, pogotovu na hrvatskom jugu, također nazočno to splitsko znanje i velikodušnost - i u ekonomiji i u transferu znanja. Siguran sam da će se ovaj recept i samopregalaštvo i velikodušnost prenijeti i na druge segmente hrvatskog društva", istaknuo je Krstulović Opara.

Izaslanik ministra kulture Davor Trupković rekao je kako "narod koji ima baštinu, a bez baštinika, i nije narod". Prenio je poruku ministra kulture Zlatka Hasanbegovića kojom šalje iskrene čestitke organizatorima Dana kršćanske kulture i građanima Splita, kao i cijeloj Dalmaciji, te "zahvaljuje što ste bili stvarno baštinici naše baštine".

Župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja istaknuo je kako je važnost ove manifestacije i u tome što se njeni programi održavaju i u manjim dalmatinskim sredinama, rekavši kako kultura ne treba biti monopol većih gradova.

Ovogodišnji dobitnik nagrade "Andrija Buvina", koja se tradicionalno u sklopu Dana kršćanske kulture dodjeljuje za izniman doprinos kršćanskoj kulturi, je akademski slikar Josip Botteri Dini, kojemu će to priznanje biti uručeno na svečanom zatvaranju manifestacije 22. ožujka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:15