StoryEditorOCM
Dalmacijasvačanost u domu zdravlja

Ministar Nakić otvorio obnovljenu hemodijalizu u Sinju: HZZO ostaje izvan riznice

26. veljače 2016. - 19:49
nakic

U nazočnosti ministra zdravlja dr. sc. Darija Nakića, župana splitsko-dalmatinskog Zlatka Ževrnje, obnašateljice gradonačelnice Sinja Kristine Križanac, ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije dr. sc. Dragomira Petrica, ravnatelja županijske Hitne medicinske pomioći dr. Lea Luetića, ravnateljice županijskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Jasne Ninčević i drugih u petak je u sinjskoj Ispostavi Doma zdravlja otvoren obnovljeni odjel hemodijalize.

Ulaganjima od oko 4 milijuna kuna županija je putem svoga Doma zudravlja u potpunosti rekonstruirala prostor i nabavila 16 novih dijalizatora. U novom prostoru i na novim uređajima dijalizira se ukupno 29 pacijenata iz cetinskog kraja i to radom samo u jednoj smjeni.

Govoreći o ovom uspjehu župan Ževrnja podsjetio je da je županija u sinjskoj Ispostavi Doma zdravlja prije nekoliko mjeseci ulaganjima oko 1,5 milijuna kuna obnovila i opremila ambulante školske medicine.

Ministar Nakić čestitajući domaćinima kazao je kako mu je zadovoljstvo nazočiti događaju kojim se posvećuje najveća pažnja ljudima kojima je medicinska pomoć i općenito liječnička pomoć najpotrebnija.

- Morat ćemo racionalizirati zdravstveni sustav, ali ovo je nešto na čemu se neće štedjeti nikada. Zato hvala županu, gradonačelnici i svima koji su pridonijeli da se stvore ovako kvalitetni uvjeti – kazao je ministar Nakić.

Na novouređeni i opremljeni prostor, njegove korisnike i zaposlenike božji blagoslov zazvao je fra Petar Klapež, gvardijan Franjevačkog samostana i svetišta Gospe Sinjske. Ministar Dario Nakić odgovarajući na pitanja novinara kazao je:

- Moramo učiniti sve što je u našoj mogućnosti da oko tisuću liječnika koji su predali zahtjev za odlazak u inozemstvo osanu u Hrvatskoj, nađu motiv u našoj državi, ne samo financijski već u prvom redu stručni. Pitanje je kakve su naše liste čekanja, kako se prikazuju. Dobio sam podatke od HZZO, a čekam od bolnica. Ovim što smo do sada imali nismo postigli zadovoljavajuće rezultate. Nije važno samo puko rezanje listi čekanja već je najvažnije da pacijenti kojima je potreban pregled, koji su ozbiljno bolesni, dođu na vrijeme. Oni ne smiju čekati. U tijeku je nabavka jednog 128-slojnog CT uređaja za KBC Split. Pokrenuli smo proces za nabavku više takvih uređaja u Hrvatskoj.

- Hitna helikopterska služba ostaje, ona je neupitma, ali ne kako je bilo zamišljeno do sada, da za tu službu iz državnog proračuna izdvojimo 127 milijuna kuna. Mi ćemo to napraviti puno jeftinije. Zadnji sat radnog vremena liječnici će davati informacije pacijentima i njihovoj rodbini. Ne stoji da se to neće moći. U najvećem broju slučajeva liječnici će moći obavljati taj posao, osim ako je spriječen hitnom intervencijom što ćebiti prihvatljivo. HZZO ostaje izvan riznice i to je nešto što sam pozdravio. HZZO ima čelnu osobu, a hoće li se mijenjati vidjet ćemo. Natječaji za medicinske sestre zaustavljeni su samo privremeno. Provest ćemo javni natječaj za izbor ravnatelja bolnica, a nećemo ih imenovati bez natječaja kao što su to radili nađši predhodnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:53