StoryEditorOCM
Dalmacijabura pod marjanom

Saga oko koncesije na Kašjunima rješavat će se na sudu?

23. veljače 2016. - 13:25
Zahrđali neugledni ugostiteljski kiosci uz kupalište su poprište sporova

U sklopu koncesije koju je Županija izdala tvrtki "Dolis inženjering" za plažu na splitskim Kašjunima, navode se i dva montažna ugostiteljska objekta, pojedinačne površine 12 kvadrata, sa štekatima.

Izabrani koncesionar trenutačno može iznajmljivati suncobrane i ležaljke, ali ne može se baviti ugostiteljstvom. Naime, sud je onemogućio Županiju da obavi primopredaju bespravnog objekta tvrtke "Affectus", koja je u vlasništvu supruge Dragana Jurišića Jenkija koji je do prije šest godina imao pravo upravljanja popularnim kupalištem.

– Za taj objekt doneseno je rješenje o uklanjanju, a podnesen je i zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Građevina je u planu uklanjanja – potvrdili su nam u Ministarstvu graditeljstva.

Pročelnika Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Stipu Čogelju upitali smo zašto je Županija dala u koncesiju bespravan objekt.

– Bili bismo najsretniji da je objekt po pravomoćnom rješenju bespravan i da ga se sruši. Zvala me je građevinska inspektorica, koja je zatražila pomoć jer kaže da ne može naći pravomoćno rješenje. Mi smo dali koncesiju na montažni ugostiteljski objekt koji ne mora biti ta kućica. Usput se umiješao Grad Split. U isto vrijeme kad smo mi sklopili koncesiju, oni su sklopili ugovor za korištenje te bespravne kućice s "Affectusom", pa smo stopirani u stupanju u posjed – kaže Čogelja i dodaje kako sporni plažni kafić nema gradsko koncesijsko odobrenje, nego ga je Jurišićeva supruga zakupila preko gradske službe.

– Ugovor s "Affectusom" sklopljen je 2003. godine, a prema Jurišićevim tvrdnjama, što treba utvrditi u sudskom postupku, on ga je nastavio plaćati svake godine, čime je automatski produživao valjanost ugovora – ističe županijski pročelnik i navodi kako bi Županija zbog Kašjuna mogla tužiti Grad.

Naime, "Dolis inženjering" se preko odvjetnika žalio da im Županija nije pružila uslugu za koju su se natjecali.

– Ako "Dolisu" budemo morali odobriti da ne moraju plaćati koncesijsku naknadu dok ne stupe u posjed, onda bismo za naknadu štete morali tužiti Grad ili Jenkija – tvrdi Čogelja.

– Od gradske uprave tražili smo odgovor na koji je rok sklopljen ugovor s "Affectusom", no kazali su nam da su izdavali koncesijska odobrenja samo do 2008. godine.

Za sve ostale godine, od 2008 pa nadalje, Vijeće za koncesijska odobrenja nije odobravalo više ništa na Kašjunima – tvrdi Pave Zaninović, pomoćnik pročelnika komunalaca.

Prema njegovim riječima, Vijeće je 2005. izdalo odobrenje za kiosk od 12 kvadrata i za štekat od 20 četvornih metara. No, već 2007. izdano je odobrenje za kiosk od 12 kvadrata, koji se proširio na čak 100 četvornih metara ostakljene terase i štekat od 40 kvadrata.

– To je ono što je Vijeće sukladno propisima moglo izdati. Za objekt koji prelazi 12 kvadrata Vijeće nije nadležno – napominje Zaninović.

Unatoč svemu, ostaje nejasno zbog čega onda prije nekoliko tjedana nije obavljena primopredaja tih objekata novom koncesionaru ako ugovori bivšem korisniku nisu produživani. Makar kafić bio na listi za rušenje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:49