StoryEditorOCM
Dalmacijapovezivanje razdvojenog

'Četiri točke' solinskog edukacijskog parka: arheologija, močvara, luka, industrija

Piše PSD.
2. studenog 2015. - 13:17
Do idućeg ljeta na dijelu šetnice na ušću Jadra trebali bi se realizirati urbani sadržaji koje su kroz europski projekt “Connecting separated” ili “Povezivanje razdvojenog” osmislili studenti iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a sve u sklopu IPA programa prekogranične suradnje Hrvatska-BiH 2007.-2013., čiji su nositelji Grad Solin i Općina Ljubuški.

Nakon studentskih radionica u kojima je sudjelovao 21 student različitih usmjerenja: arhitekture, likovnih umjetnosti i povijesti umjetnosti od druge do pete godine studija, odabran je pobjednički rad studenata okupljenih u timu “Igra” s prijedlogom rješenja nazvanog “Četiri točke”, koje se baziraju na arheologiji, močvari, luci i industriji, svim tematskim točkama prostora koje su se provlačile kroz povijest tog prostora u blizini mora do danas.

Tim grupe “Igra”, odnosno pobjedničkog rješenja, čine Zdravka Džajić, Marin Petković i Ivana Skočibušić, studenti Fakulteta građevinarstva, arhitekture i geodezije u Splitu, smjer arhitektura, Ivana Kevo s Umjetničke akademije u Splitu, te Ivana Pavlović i Matea Šimunić koje studiraju na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu.

Grad mladih obitelji

Kroz svoje radionice naglasak su, kažu, stavili na aktivaciju prostora kroz igru i edukaciju o različitim slojevima prostora, inspirirani poviješću Solina i samom lokacijom, osmišljavajući svojevrsni edukacijski park.

- Do svoje 15. godine živjela sam u Solinu, tako da poznajem potencijale ovoga grada, a i studenti koji nisu odavde kazali su nam kako im se sviđa Solin kao grad sa svojim posebnim duhom. Budući da je Solin postao grad mladih obitelji i djece, i mi smo se vodili time da ako aktivirate prostor kroz igru tako privlačite djecu, uz djecu i roditelje, a uz roditelje i druge ljude kojima će biti zanimljivi ovi sadržaji – kazala je Ivana Skočibušić, koja je bila također sudionica i u radionicama kroz projekt revitalizacije nekadašnjeg tupinoloma u Majdanu “Mayday, Majdan, Mayday”, čija je voditeljica, kao i u ovom projektu, povjesničarka umjetnosti i konzervatorica Antonija Eremut Erceg.

- Pohvalila bih Antoniju sto puta što realizira ovakve projekte, putem njih okuplja mlade ljude i tako dovodi jednu novu energiju u Solin – naglasila je Ivana Skočibušić.

- Ekipa na radionicama nam je bila super. Mnogo nam znači ovaj rad na terenu i kroz radionice, kao i suradnja sa studentima različitih struka, jer ćemo u nastavku našeg posla nakon studija također trebati surađivati jedni s drugima na različitim projektima. Zanimljivo je bilo vidjeti drugačiji način rada, različita razmišljanja...- kazuju nam studenti.

Kvalitetne intervencije

Unatoč kompleksnom zadatku, kratkom vremenu i dinamičnom tempu, svaka od grupa u zadanim je okvirima uložila maksimalan trud, energiju i znanje, kako u razvijanju vlastite ideje tako i u radu i komunikaciji s kolegama, mentorima, gostujućim kritičarima i, završno, s publikom. Sve četiri grupe ponudile su kvalitetne intervencije koje propituju mogućnosti i modele povratka grada izgubljenoj i zaboravljenoj luci, mišljenje je ocjenjivačkog suda.

A autori pobjedničkog rješenja će prema detaljnim smjernicama ocjenjivačkog suda, uz konzultacije s mentorima radionice, izraditi izvedbeno rješenje i troškovnik koji će naručitelju, Gradu Solinu, služiti kao tehnička podloga za izvedbu intervencije na samoj šetnici.

Projekt “Connecting separated” traje inače 24 mjeseca i polazi od rimske ceste koja je povezivala Salonu (Solin) i Bigeste (Ljubuški), te završavala u Naroni (Vid), a mapiranje kulturne i prirodne baštine, gastronomske ponude i događanja duž navedene rute pridonijet će razvijanju zajedničke turističke ponude prekograničnog područja Hrvatske i BiH. Ukupne je vrijednosti 455.737 eura, od čega 82,83 posto iznosi financiranje EU.

Partneri Gradu Solinu i Općini Ljubuški u ovom su projektu Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije i Razvojna agencija Županije zapadnohercegovačke – HERAG.

Mia Sesartić
Snimio: Nikola Vilić / cropix

Glasovi publike

Ocjenjivački sud radio je u sastavu: Ivan Alduk, dipl. archeol., dr. sc. Hrvoje Bartulović, dipl. ing. arh., Igor Belamarić, dipl. ing. kraj. arh., Nikola Bojić, mag. art. hist. (PARABUREAU), Frane Dumandžić, mag. ing. arh., Antonija Eremut Erceg, mag. art. hist. (Grad Solin), Vedran Perkov, akademski slikar, Tina Vukasović, akademska slikarica i dr. sc. Dujmo Žižić, dipl. ing. arh. Grupa “Igra” je intervencijom naziva “Četiri točke” uspjela odgovoriti na pitanja koja su postavljena projektnim zadatkom, te je jednoglasnom odlukom ocjenjivačkog suda izabrana za daljnju razradu i izvođenje. Odluku ocjenjivačkog suda potvrdili su i glasovi publike na javnoj prezentaciji održanoj u Domu kulture Zvonimir Solin, kada je od ukupno 54, grupa “Igra” dobila čak 29 glasova.

Tri zanimljive intervencije

Uz “Četiri točke” bile su predložene još tri intervencije. Grupa “Os” predložila je rješenje “Lux luci” zasnovano na kombinaciji snažnog markiranja prostora svjetlosnim snopom i minucioznog dizajniranja društvenih procesa pomoću ciljanih skupina građana. Grupa “Skrivena arheologija” naglasila je proces participacije i reciklaže na lokalitetu zatečenih artefakata te vlastiti rad prigodno nazvala “Probuđena luka”, a tim “Tragovi” ponudila je (re)kreiranje duha mjesta kroz skulpturalni sustav za arhiviranje uspomena. Inspirirana starim natpisom za Salonu, koja se u antici smatrala sretnim gradom (Salona Felix), autori su projekt nazvali “Felix”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 15:49