StoryEditorOCM

Godinu dana nakon rođenja bake Anđe osnovan je Hajduk

Piše PSD.
15. listopada 2015. - 01:57
Rodila se uz svjetlost svijeća, vode je bilo samo u bunarima, a doživjela je mobitele i robote. Živjela je u tri države, rodila troje djece, muža Duju prije 30 godina pokopala, a njoj se u utorak pjevala pjesma “Sretan rođendan” i to za – sto i peti po redu!

Sto pet godina piše se baki Anđi Perić, rođenoj Punda iz Kotlenica, u općini Dugopolje, koja je najstarija stanovnica Splitsko-dalmatinske županije.

Živahna bakica odjevena u crno, prepuna optimizma, pred kominom, starom kužinom, dočekala je svitu koja joj je osim obitelji stigla u posjet. Župan Zlatko Ževrnja u ime Županije uručio je baki Anđi ček od 5000 kuna, te košaru punu darova i buket cvijeća, kao i načelnik općine Dugopolje Stanko Balić – 5000 kuna i košaru s voćem i slatkišima.

– Već osmu-devetu godinu slavimo mi njezin rođendan, ipak je ona najstarija stanovnica naše županije, a zdravlje, kao i razum, itekako je služe. Čestitam rođendan i vidimo se i dogodine, bako Anđo – čestitao je župan slavljenici, dok je ona sama novinarima izrecitirala “ricetu” za dug život:

Nema tu nikakve tajne

– Nema tajne, nisam vam ja, dico, pazila, radilo se puno, iako baš ja i nisam previše kopala zemlju, no trud je to bija veliki cili život. A nisam se nadala kako ću ovo doživit, no sve je po Božjoj volji. I sve vam ja pamtim, sve što mi se događalo, evo i pisme stare znan napamet, kao i puno priča iz moje mladosti.

Optimistično se baka Anđa obraćala svim čestitarima, zahvaljujući svima što su toliko pristojni pa njoj došli “zapivat” za rođendan, jer davne je te 1910. godine ona rođena, u tri države je živjela, i sve je njoj u životu bilo dobro. One teške trenutke uz molitvu je prolazila.

– Obitelj me čuva, a dokle ću biti živa, dragi Bog će reći!

Ne da se baka Anđa, jer kada je imala onaj okrugli stoti rođendan, pala je pred kućom i slomila kuk, no ni to je nije pokolebalo. Nakon operacije digla se na noge, nastavila hodati, doduše uz pomoć hodalice, no svaki dan napravi krug oko kuće.

– A danas vam je rođendan i mom praunuku Marku!

Istina Marko slavi tek devetnaesti rođendan, posebno zadovoljan što se eto rodio na isti dan kada i njegova prabaka, no 86 godina kasnije.

– Lani mi je suprug Vlade, jedini sin bake Anđe koja još ima dvije kćerke, Anu i Milu, bio u bolnici i ja onako u muci kažem baki kako joj je sin bolestan, a ona u tim poznim godinama zdrava ko dren. Odgovorila mi je spremno kako neće valjda Boga molit da umre – kroz osmijeh nam kazuje nevjesta Iva, supruga Anđina jedinca i majka dviju unuka Gordane i Dijane, koje su podarile Anđi i praunuke: Mariju, Marka, Karla i Luku.

Sandra Barčot
Snimio Milan ŠABIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:24