StoryEditorOCM
Dalmacijarad 21 glave

Studenti osmislili novi izgled ušća Jadra i izlazak Solina na more

Piše PSD.
5. listopada 2015. - 00:23
Ukupno dvadest i jedan student arhitekture, umjetničke akademije i povijesti umjetnosti iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine izradilo je tijekom četverodnevnih radionica prijedloge urbanih intervencija za područje ušća rijeke Jadro, odnosno mjesta nekadašnje salonitanske luke, koje su predstavili pred publikom u nedjelju u Domu kulture Zvonimir u Solinu.

Riječ je inače o šetnici na dijelu od objekta lučice na ušću Jadra prema željezničkom mostu.
Spomenute studentske radionice inače su dio europskog projekta "Povezivanje razdvojenog“ “ kojeg kroz IPA program prekogranične suradnje Hrvatska-BiH 2007.-2013. provodi grad Solin.

- Studenti su imali težak zadatak s kojim bi se, vjerujem, teško nosili i iskusniji od njih, no treba im čestitati jer su tijekom rada uspjeli proniknuti u tako slojevit prostor i iznjedrili zanimljiva rješenja. Boravili su i na terenu gdje su utvrdili koliko je složena situacija, koliko je ta luka prometnom infrastrukturom odsječena od grada i koliko je istovremeno bitna za grad, i koliko je tu direktnog spoja arheologije i industrije, dviju tema koje su zapravo najvažnije za identitet ovoga grada. Vjerujem isto tako da su na jedan način ove radionice prvi korak da Solinu vratimo njegovo more – kazala je voditeljica projekta, Antonija Eremut Erceg, a tijekom javnog predstavljanja osmišljenih intervencija čestitke studentima i dobre kritike uputili su ovom prilikom i gosti kritičari: akademski slikar Vedran Perkov, te arheolog-konzervator Ivan Alduk.

- Atmosfera je prilikom rada na projektu bila odlična, svidjela mi se ova ideja što su se spojili studenti iz Hrvatske i BiH, pa smo i tako razbili neke barijere i granice o čemu je u projektu zapravo i riječ - izjavila nam je jedna od sudionica projekta Kristina Perić, studentica Akademije likovne umjetnosti u Širokom Brijegu.

- Naša grupa se bazirala na arheologiju tog područja i mi smo tu arheologiju pokušali izvući na površinu, da ljudi postanu svjesni njezinog postojanja. Mislim da je radionica bila dosta uspješna i koje god da se rješenje izvede svakako će biti plus za Solin i njegove stanovnike – kazala nam je još jedna sudionica projekta, Solinjanka Luca Ninčević, 22-godišnja studentica arhitekture.

Najbolje odabrano rješenje šetnice i njezinih sadržaja koje su studenti osmislili, a imali su u vidu edukaciju kroz povijesni značaj prostora, kulturu i zabavu, igru i razonodu, ekologiju realizirat će se već u proljeće iduće godine.

Piše Mia Sesartić
Snimio Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 01:54