StoryEditorOCM
Dalmacijapresedan

Autor knjige "Alka u politici – politika u Alki" bez nagrade Grada Sinja

Piše PSD.
12. kolovoza 2015. - 22:43
Ni za ovih velikih ljetnih žega Sinjani ne mogu bez loženja političke vatre, čime nastavljaju s intrigama i podjelama. Ovaj put to se dogodilo oko dodjele javnih priznanja za 2015. godinu u povodu Dana grada. Vladajuća neformalna većina odbila je prijedlog Odbora za javna priznanja i uskratila osobnu nagradu Ivanu Kozlici, kojega je predložio Klub Sinjana u Zagrebu.

Koji se, kažu, nije osvrtao na neraspoloženje što ga je izazvala Kozličina knjiga “Alka u politici – politika u Alki” kod dobrog dijela Sinjana. Pa se išlo tuk na utuk. Ovo je, koliko se pamti, sinjski presedan kada se radi(lo) o dodjeli gradskih nagrada.

Prihvaćeni su prijedlozi da se Nagrada za životno djelo dodijeli Anti Boki, kolektivne nagrade Viteškom alkarskom društvu i Franjevačkom samostanu i svetištu Gospe Sinjske, a osobne nagrade Jošku Kontiću i Anti Omrčenu.

Manevar na Vijeću

Odboru za javna priznanja stigla su tri prijedloga za dodjelu nagrade za životno djelo, a moguće je dodijeliti samo jednu. Za najviše tri osobne nagrade bilo je predloženo 15 kandidata, dok je za dvije kolektivne nagrade predloženo 13 kandidata. Odmah poslije zasjedanja Odbora i objavljivanja njegove odluke među Sinjanima se razvila žestoka rasprava pro et contra.

Pritom je onima s lijevog političkog spektra prijedlog Odbora da se godišnja nagrada dodijeli Ivanu Kozlici djelovala poput crvene krpe u rukama toreadora. Takvi su ponovno aktualizirali prijašnje optužbe na račun Kozlice da je u svojim knjigama, posebno u onoj “Alka u politici – politika u Alki”, imao selektivan pristup na štetu dijela istaknutih alkarskih čelnika poslije Drugog svjetskog rata. Osim toga postavljalo se i pitanje kada je to netko iz Sinja dobio nagradu u Trilju, gradu kojemu pripada Kozličino naselje Velić.

U svakom slučaju, Kozlica je eliminiran, ali to je većina u Gradskom vijeću izvela posebnim manevrom. U trenutku kada je trebalo odlučivati u Gradskoj vijećnici bilo je ukupno 18 vijećnika. Na sjednicu od početka nije došao jedan vijećnik HDZ-a i jedan NL-a Mira Bulja, a kada je trebalo glasovati, nezavisni Žarko Delić nije bio u vijećnici. Vidjevši raspoloženje većine – šest vijećnika NL-a dr. Jadrijevića i tri SDP-a i jednog HNS-a – vijećnici HDZ-HSLS-a zatražili su pauzu. Nisu se vratili u vijećnicu, a isto su učinila i dva vijećnika NL-a Mira Bulja.

Rušenjem kvoruma namjeravali su onemogućiti većinu u donošenju odluke. Previdjeli su da se u vijećnicu na nastavak poslije pauze vratio Žarko Delić kao jedanaesti vijećnik pa je ostala dostatna većina za odlučivanje. Od 11 vijećnika 10 ih je glasovalo da se prihvati prijedlog Odbora za javna priznanja osim za Ivana Kozlicu, dok je jedan vijećnik ostao suzdržan.

TONI PAŠTAR


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 11:36