StoryEditorOCM
Dalmacijalilo i grmilo

Sinoćnja nevera ohladila zemlju i zrak: u Hrvacama jutros 16 stupnjeva

Piše PSD.
9. lipnja 2015. - 09:34
Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je u noći sa utorka na srijedu šire splitsko i šibensko područje, nevera se proširila i na otoke, a grmilo je i sijevalo i na makarskom području. Dio je to meteorološkog izvješća protekle noći koja je počela tek umjerenom naoblakom, a nastavila se jakom grmljavinom s pljuskovima.

Za mnoge besana noć zbog munja i gromova, no za naše, domaće 'lovce na oluje' Crometea prava poslastica pa su se u kratkom vremenu na terenu našli 'chaseri' iz cijele Dalmacije poput fotoreportera Zvonimira Barišina, ali i drugih ljubitelja meteoekstrema kod nas.

Prizori paranja neba munjama uobičajeni su za ljetne neverine, no ono što su zabilježili fotoaparati prešlo je i njihova očekivanja. Prošla će noć zato ući u bogatu meteoarhivu i fotogaleriju ljubitelja meteorologije, no nevera se, zamislite apsurda, nije mogla predvidjeti meteoradarima jer Dalmacija takve uređaje nema.

S jakom grmljavinom pala je i kiša, u Kaštel Gomilici od ponoći 17 litara po metru četvornom, u Splitu 7 litara, a kišilo je i na Braču. Nevrijeme je pogodilo i šibensko područje, kiše je bilo kod Primoštena, a suhu zemlju gotovo sprženu od suše spasila je i kiša u Zagori.

Nevera je donijela makar kratkotrajni predah od žege, a nakon kišne noći i jutro je svježije, od 16 u Hrvacama kod Sinja, preko 20 u Splitu, do znatno toplijih 23 u Šibeniku, što je znatno podnošljivije i ugodnije od prošlih dana.
Nevera i neverina bit će još tijekom utorka i srijede, a zatim, kako najavljuje DHMZ, do kraja tjedna, sve toplije, povratak žege i vrućine.
OJDANA KOHAREVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 04:33