Dalmacija Split županija

POSLJEDNJA ŠANSA

Sindikati najavljuju štrajk: Ministri, dogovorimo se o budućnosti Jadrolinije

POSLJEDNJA ŠANSA

Predstavnici 'Jadrolinijinih' djelatnika nude svojoj Upravi priliku za dogovor /Jure Mišković/CROPIX

Nagomilano višegodišnje nezadovoljstvo, plaće koje nisu korigirane od svibnja 2008. godine, te neodgovarajuća naknada za hranarinu i pomorski dodatak sWamo su dio razloga zbog kojih će dvije vodeće radničke organizacije u “Jadroliniji” - Nezavisni sindikat pomoraca putničkih brodova Hrvatske (NSPPBH) i Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) - u utorak 9. lipnja, od 9 do 12 sati, ispred sjedišta kompanije u Rijeci, te u glavnim jadranskim trajektnim lukama organizirati prosvjedno okupljanje.

Sindikalci su za tu svrhu utemeljili štrajkaški odbor koji će koordinirati sve aktivnosti s ciljem da se njihov glas daleko čuje, prvenstveno u smjeru Uprave njihove tvrtke i resornih ministarstava, ali i putnika koji do svojih odredišta na otocima i kopnu plove brodovima “bijele flote”. Zbog toga će sindikalci u glavnim jadranskim pristaništima toga dana građanima dijeliti i pripadajuće letke u kojima će im pojasniti svoje probleme i glavne zahtjeve.

No, prije negoli štrajkaši zauzmu svoje prosvjedne pozicije u lukama, ipak su poslodavcu i predstavnicima nadležnih državnih tijela ostavili svojevrstan “manevarski prostor” i ponudili im još jednu priliku za dogovor oko ključnih pitanja.

Predstavnici NSPPBH i SPH pozvali su čelne ljude “Jadrolinije”, te ministre pomorstva, rada, turizma i financija na sastanak za (okruglim) stolom koji bi se trebao dogoditi u Rijeci tijekom ovog utorka ili srijede, kao vjerojatno posljednji pokušaj približavanja stavova oko spomenutih problema koji već godinama tište djelatnike nacionalnog putničkog brodara.

Budući da je turistička, a time i plovidbena sezona na samom pragu, krajnje je vrijeme za moguće usuglašavanje stavova, jer bi za sve čimbenike koji čine piramidu ljetnog biznisa na Jadranu bilo pogubno da radi nezadovoljstva radnika zakaže za mnoge iznimno jaka karika kao što je “Jadrolinijina” flota.

Tim više što je godina koja teče pretposljednja uoči legalnog “uplovljavanja” inozemnih brodara na naše tržište koji bi svojom konkurencijom značajno poremetiti višedesetljetni odnos poslovnih snaga na istočnoj obali Jadrana.

Gordan Zubčić

Naslovnica Split županija