StoryEditorOCM
Dalmacija60 milijuna kn

Jelsa: otvoreno 14,5 kilometara obilaznice; Milanović: Stara cesta je bila derutna i opasna za promet

Piše PSD.
17. veljače 2015. - 14:05
U utorak je predsjednik Vlade RH Zoran Milanović, s ministrima pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdaš Dončićem i turizma Darkom Lorencinom, boravio u radnom posjetu Općini Jelsa, gdje je nakon prethodne rekonstrukcije posve dotrajale i vrlo opasne dionice državne ceste Jelsa – Poljica (d-116) dužine 8.495 metara, svečano otvorena istočna obilaznica mjesta dužine 4.762 metra.

Vrlo zahtjevne radove je prije roka i na zadovoljstvo žitelja otoka Hvara izvela građevinska tvrtka »Strabag« d.o.o. sa svojim podizvođačima, a Jelsa je umjesto stare i dobrano pohabane prometnice dobila općenito rasterećenje prometa, te sasvim drugačiji i moderan prilaz mjestu.

Gosti su u Jelsu doputovali hidroavionom, a na pristaništu ih je dočekao općinski načelnik Nikša Peronja sa suradnicima, da bi potom obišli gradilište rekonstrukcije (i sanacije) južne obale mjesne luke uključujući i lukobran Kanun.

Radove vrijedne gotovo 17 milijuna kuna izvodi »Marconi inženjering« d.o.o. iz Splita, financira ih država i LU SDŽ, a svoje zadovoljstvo osobito je iskazao ministar Lorencin jer su oni ustvari dio priprema za predstojeću turističku sezonu. Njima će se svakako pridonijeti boljoj organizaciji morskog i cestovnog prometa, a jelšanska luka će još nadolazećeg ljeta biti puno čistija i atraktivnija, baš sa šumom jedara, budući da dobiva i oko 25 potpuno novih (suvremenih) nautičkih vezova.

- Ovo je naš ekonomski program koliko god bio težak, dakle, da bi radio ovaj posao i živio ga moraš znati probleme skoro svih zajednica u Hrvatskoj. Naravno, da je to teško i nije moguće, ali u ovu zajednicu smo uložili, samo Vlada, više od 100 milijuna kuna. To se odnosi na obilaznicu, neke druge projekte u Jelsi, plus niz drugih projekata, jer ovo ovdje znači život i sigurnost, stara cesta je bila prije svega opasna.

Mi naprosto želimo da se ovdje kvalitetnije živi, jer na istočnom dijelu otoka imamo tek 1.500 ljudi, tako da cesta nije klasično gospodarski projekt, ona nije isplativa materijalno, ali je duhovno i emocionalno ljudima jako bitna. Neće ovuda brujati automobili cijele godine, ali tu nam je svaki čovjek važan – kazao je premijer Milanović na otvaranju obilaznice.

Događaj su uveličali brojni otočani koji su se družili i vrlo rado kontaktirali s predsjednikom Vlade i ministrima, a među njima saborska zastupnica Đurđica Plančić i gradonačenik Staroga Grada - Farosa Vinko Maroević.

Ondje je bio i najstariji žitelj Jelse barba Luka Belić (97), veoma zadovoljan što je i on uspio dočekati dan kada se itekako popravlja situacija na prometnici što su je sve do nedavno nazivali 'cestom smrti'. No, što će se događati s preostalih 37 km stare državne ceste od Jelse do Sućurja pojasnio je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

- Kad govorimo o cesti Jelsa – Poljica riječ je o investiciji većoj od 60 milijuna kuna, ali isto tako je važno naglasiti da su »Hrvatske ceste« već sada uspješno aplicirale pripremnu dokumentaciju kojom će pokušati dobiti većinu bespovratnog novca iz naše zajedničke blagajne u Bruxellesu za ostatak dionice do Sućurja, odnosno povezivanje otoka Hvara s auto cestom prema Zagrebu.

Međutim, to se promatra kao jedinstveni projekt koji mora uključivati i luke i cestu, vjerojatno i vodu, dakle, vrlo je teško dobiti novčana sredstva koja se apliciraju samo za cestu i luku – naglasio je Hajdaš Dončić, dodavši da su ukupna ulaganja u cestovnu infrastrukturu u Hrvatskoj na razini jedne godine oko 2 milijarde kuna, a dva najveća projekta u SDŽ sufinancirana od strane EU su most Čiovo i tzv. široka cestovna aglomeracija grada Splita (prolaz kroz Kaštela).

Tekst i snimke Mirko Crnčević
FOTO: CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:52