StoryEditorOCM

Zvijer koja hara omiškim zaleđem - čagalj ili vukopas

Piše PSD.
21. listopada 2008. - 12:45

Na području sela Podgrađa omiški lovac Zdravko Milavić odstrijelio je čaglja u blizini svog vinograda. Radi se o uistinu rijetkoj vrsti predatora na području srednje Dalmacije koju bolji poznavatelji svrstavaju među nemilosrdne lovce malih životinja, ali i velike ljubitelje različitog voća.

Upravo bi čagljevi mogli biti krivci i za brojne štete na stadima ovaca i koza u zabiokovskim i zamosorskim selima.

Da je tome tako najbolji pokazatelj je nedavni slučaj u Zamosorskom selu Donji Dolac gdje su u dvije noći zaredom, navodno vukovi rastrgali psa Vice Markića i četverogodišnju kujicu slijepog Milana Pezelja. Međutim, analizom ozljeda na tijelima nesretnih životinja nije utvrđeno da se radi o napadu mosorskih vukova. Tome u prilog idu ozljede na trbušnom dijelu, što je nespecifično za vukove, koji žrtvu uglavnom hvataju za vrat odnosno grkljan.

Znalci tvrde da se radi o jednoj te istoj zvijeri, s obzirom na način na koji su usmrtili svoju žrtvu. Iz toga proizlazi da napadač nije pravi vuk, već njemu slična zvijer. Stanovnici tog kraja vjeruju da je to «rukopis» čagljeva ili pak vukopsa odnosno križanca vuka i psa. Također se sumnja da se radi o jedinki, s obzirom na količine pojedenih tijela nesretnih pasa.

MLADEN NEJAŠMIĆ / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 18:31