StoryEditorOCM
Dalmacijakaos u omišu

Učenici zaprijetili - štrajkom, ravnateljica ne popušta

Piše PSD.
23. listopada 2014. - 09:36
Događanja u omiškoj srednjoj školi čak su i za hrvatske sociološke prilike senzacionalna. Prvo je, kao što smo već početkom rujna objavili, nekoliko djelatnika s dugogodišnjim nastavničkim stažom proglašeno tehnološkim viškom.

Potom je, i to smo objavili, 49 nastavnika, od ukupno 73 školska radnika, svojim potpisom pružilo podršku prekriženim kolegama, da bi jučer, eto nove objave, učenici zaprijetili štrajkom - da, dobro ste pročitali, učenici nisu mislili picati, nego baš štrajkati, odnosno doći u zgradu i bojkotirati nastavu - dok je onih istih 49 nastavnika stavilo potpis na još jedan dokument, ovaj put na zahtjev za sazivanjem izvanredne sjednice Školskog odbora sa samo jednom točkom dnevnog reda: smjenom ravnateljice Ade Kuvačić.

A jučer je, dužni smo i to objaviti, iz Zagreba prema Omišu, sa stajanjem u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koja je osnivač škole Jure Kaštelana, upućen i zahtjev za raspuštanjem Školskog odbora. Istog onog koji je prije tri godine izabrao sadašnju ravnateljicu. I koji se, kako saznajemo, trebao sastati u utorak, te - konsenzus je među sedmorkom bio postignut - razriješiti direktoricu.

No, to se, prema svemu sudeći neće dogoditi. Ada Kuvačić osujetila je napad, preduhitrila pobunjenike, a na novinarski upit kako to da su ljudi koji su je jednoglasno izabrali promijenili mišljenje, odgovara kako je riječ o tipično hrvatskoj prevrtljivosti. U međuvremenu, u školi vlada kaos. Kurikuluma po kojem bi se trebala odvijati nastava još nema, a stari Kaštelan umire od srama i najradije bi da se o Omišu ne piše.

Ada Kuvačić već je danima na bolovanju. Školom na papiru upravlja njezina zamjenica Branka Gašparić, jedna od onih rijetkih koji ravnateljici čuvaju leđa, a na bolovanju su i mnogi nastavnici. U jednom trenutku čak ih je 20 bilo odsutno.

- Sumnjivo mi je to, bit će tu posla za inspekciju - veli Ada Kuvačić.

Druga strana taktizira, spremno su se kolektivno fotografirali, no pojedinačne izjave ne dolaze u obzir. Drže se zajedno poput rimskih vojnika. I oni se pozivaju na inspekciju, te tvrde kako im svi nalazi daju za pravo. Ravnateljica, zanimljivo, maše istim argumentom. Ključno je, uvjerava oporba, što je ravnateljica, unatoč rapidnom smanjenju broja razreda s 28 iz 2011. na samo 22 koliko će ih, predviđaju, biti 2015. godine, u stalni radni odnos primila devet novih nastavnika.

A nije smjela niti jednog. Tako - pokazuju nam dokument - stoji i u dopisu Ministarstva obrazovanja. Istovremeno, šestero njihovih kolega, redom iskusnih nastavnika, našlo se pred otkazom. Ravnateljičine optužbe za nerad s gnušanjem odbacuju.

- To su gluposti, rezultati državne mature jasan su pokazatelj da u omiškoj školi nastavnici dobro i vrijedno rade. Ada Kuvačić uvela je strahovladu koja joj, međutim, neće proći. Ima nas 49, jedinstveni smo, na našoj strani su i Vijeće roditelja i Školski odbor, a i svi pravni argumenti. Ravnateljica priča da naše ugovore treba uskladiti s onim što radimo, a prava je istina da ono što radimo treba uskladiti s našim ugovorima, no njoj to ne odgovara, jer tako ne bi mogla provesti svoju rabotu - uzvraćaju i dodaju da su spremni zadovoljštinu tražiti i na sudu.

Učenici su na Učeničkom vijeću jučer ujutro ipak odustali od 'štrajka'. No, ne odustaju od svojih zahtjeva: 2f traži da im se vrati razrednica (jedna iz one nesretne šestorke), a više od stotinu ih je potpisalo i peticiju za ponovnim uvođenjem dramske grupe. Ako im je lunjanje gradom u početku i bilo simpatično, više nije. Dolazi zima i oni bi, ako ikako može, da im se vrati njihova škola.

V. VUKOVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 18:19