StoryEditorOCM
DalmacijaZbog hIDROELEKTRANE ostali bez VLASNIŠTVA

Peruča: 50 godina uvjereni da žive u svojim kućama

Piše PSD.
14. listopada 2008. - 00:05
Radi se o obiteljima iz Bitrelića i Vučipolja koji su dobili kuće u zamjenu za svoja zemljišta koja su im oduzeta prije gradnje Hidroelektrane i akumulacijskoga jezera

Ivana Kelava ispred kuća u Čitluku koje im nikada nisu
prepisane / VITO PERIĆ
Desetak obitelji iz sinjskog naselja Čitluk, iako žive u bloku kuća od 1958. godine, još uvijek nisu njihovi vlasnici niti mogu njima raspolagati kao sa svojom imovinom: graditi, uređivati, prodavati, ili stavljati pod hipoteku kako bi podigli kredite.

Radi se o obiteljima iz Bitrelića i Vučipolja koje su dobile te kuće kod stare crkve u Čitluku u zamjenu za svoja zemljišta koja su im oduzeta prije gradnje Hidroelektrane Peruča i akumulacijskoga jezera.

- Da nam imovina nigdje nije zavedena kao naša, otkrio je moj svekar kada je htio dizati kredit, pa je tražio vlasnički list radi hipoteke. Tada su mu u općini rekli da kuća nije upisana kao njegovo vlasništvo - govori Ivana Kelava koja je u ime mještana pokrenula akciju za uknjižbu imovine.

Navedene obitelji dobile su 1956. godine rješenje u kojem se navodi kako su im eksproprirane nekretnine za potrebe gradnje HE Peruča, te kako im se daju zamjenska zemljišta za naknadu koja će se po pravomoćnosti rješenja uknjižiti kao vlasništvo, ali... do uknjižbe nikad nije došlo.

Ivana Kelava je potražila pomoć u županijskoj ispostavi ureda za imovinsko-pravne odnose, katastru, zemljišnom odjelu te u HEP-ovu odjelu za imovinsko-pravne odnose.

- Nigdje nisam uspjela riješiti ovaj problem, a dobila sam savjete da tužim Grad, Općinu i HEP i da se u redovitom postupku dokaže vlasništvo. No problem je što u tom slučaju treba platiti odvjetnika i sudske troškove što je vrlo skupo, a mi za ništa nismo krivi - upozorava Ivana Kelava.

Na katastru je uknjižen samo manji dio tog stambenog bloka, a postoji jedna skica koja je tada napravljena pri useljavanju obitelji u kuće, ali nije vjerodostojan dokument.

- U katastru su zavedeni drugi brojevi čestica nego što su na toj skici te je navedeno još pogrešnih podataka. Zbog nečijeg nemara mi nismo vlasnici kuća kojima se koristimo pola stoljeća i koje su nam pripale Rješenjem o eksproprijaciji - tvrdi gospođa Kelava.

Inače blok kuća na Čitluku u kojima sada stanuju navedene obitelji nekada je pripadao sinjskim franjevcima i časnim sestrama. To je bio gospodarsko-stambeni kompleks koji je nakon Drugog svjetskog rata za vrijeme bivše države - oduzet Crkvi!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 21:34