Dalmacija Split županija

Festival znanosti Sinj: "U Hrvatskoj se ne razmišlja strateški, već interesno"

Trećeg dana Festivala znanosti u Sinju, uz susrete znanstvenika s učenicima srednjih škola i "znanstvenih čarolija" koje su srednjoškolcima i osnovcima demonstrirali studenti kemije i biologije iz Mostara i fizike iz Zagreba, dominirala su predavanja o nanotehnologiji i materijalima budućnosti, ali i spoznaja da se u Hrvatskoj među onima koji odlučuju ne razmiplja stzrateški već interesno-zavičajno.

U novoformiranoj Jadransko-jonskoj europskoj regiji Zadar ima sve uvjete postati novom Silicijskom dolinom. To je tijekom predavanja na temu "Istraživanja naprednih materijala u Republici Hrvatskoj i njihova održivost" ustvrdio Mile Ivanda s Instituta Ruđer Bošković. Profesor Ivanda posebno je naglasio potrebu da se u Hrvatskoj formira Centar za nanotehnologiju.

Vlasta Bonačić-Koutecky govorila je na temu "Znanstvena otkrića: Izazov za nova otkrića u tehnologiji na nanoskali". Ona je, uz ostalo, naglasilaposebnu važnost ugljika u nanotehnologiji, a iznijela je i podatak da je energetska vrijednosti sunčeve svijetlosti emitirane kroz 1,5 sati ekvivalentna ukupnoj energiji potrošenoj na Zemlji tijekom jedne godine.

Silvio Hrabar održao je predavanje na temu "Metamaterijal ili kako je nastao novi čudesni svijet na raskrižju fizike i elektrotehnike". Ovaj zagrebački profesor koji se može pohvaliti velikim brojem inovacija, a radi i za američku vojsku, kazao je da je prvi metamaterijal napravili Amerikanci 2000. godine. Svega dva mjeseca kasnije metametarijal proizveo je tim profesora Hrabara koji je svoje predavanje u Sinju zaključio tvrdnjom da je budućnost u nanotehnologiji s metameterijalima.

U nastavku je održan okrugli stol na temu "Znanost i inovacije: Mogući temelj gospodarskog oporavka?" kojega je moderirala Danica Ramljak, a sudjelovali su Hrvoje Meštrić iz Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije i Mladen Kostić, direktor Tehnološkog parka Intera u Mostaru.


TONI PAŠTAR
FOTO: CROPIX ilustracija
Naslovnica Split županija