StoryEditorOCM
DalmacijaŠOK U VRGORCU

Radnici "Građevnog": Tražili smo plaće, a dobili - otkaz!

Piše PSD.
13. kolovoza 2014. - 10:02
Dvanaest radnika vrgoračkog građevinskog poduzeća „Građevno“ dobilo je izvanredni otkaz, a obavijest o prekidu radnog odnosa donijeli su im poštari ovih dana na kućne adrese. Ova vijest brzo se prošila po Vrgorcu i nikoga nije ostavila ravnodušnim u Tinovu gradu, pogotovo kad se zna da su se radnici štrajkom borili za svoje krvavo zarađene plaće koje nisu dobivali mjesecima.

Podsjetimo, građevinari su krajem veljače ove godine krenuli u veliki štrajk, koji je trajao više od mjesec dana, jer im poslodavac nije isplatio pet plaća, a čak deset plaća bio je dužan administrativnom osoblju.

Stvorio novac

Vlasnika Voju Purliju mjesecima je zanimalo tko stoji iza štrajka od radnika. Pokušao je, prema riječima radnika, preko svojih špijuna na razne načine doći do te informacije. Radnici su, naime, prosvjedovali po vrgoračkim ulicama i uzvikivali: „Lopovi, gdje su naše pare“.

Purlija je u svibnju pod pritiskom medija, ali i lokalnih političara s kojima je u izvrsnim odnosima, odjedanput stvorio novac i i isplatio sve zaostale plaće. Prije desetak dana 17 radnika ponovno je stupilo u štrajk jer nisu dobili plaću, kako kažu, dva mjeseca.

Tada se, po njihovim riječima, Purlija odlučio konačno obračunati s „neposlušnima“. Prvo je jedan dio radnika “stavio” u neraspoređene, a onda je proširio popis s osam radnika i dao otkaz 12-orici zaposlenika.

Dio tih ljudi s kojim smo razgovarali u potpunom je šoku, jer im je ta plaća koji su zarađivali u ovom poduzeću bila jedini izvor egzistencije za obitelj. Međutim, iz Sindikata graditeljstva Hrvatske poručili su da otkaz nije pravno utemljen, pa kažu da će u borbi ustrajati.

Zar da radimo besplatno?

- Ovo što Purlija radi u Vrgorcu nije zapamćeno! Ljude tjera na ulicu jer su se usudili pitati svoje krvavo zarađene plaće. Što smo mi trebali, raditi besplatno? I ovako smo radili za crkavicu. Među nama je većina onih kojima je ova plaća bila jedini izvor primanja u obitelji, od tog smo školovali djecu, plaćali račune, “krpali kraj s krajem“, borili se da nekako preživimo - kažu radnici kojima je vlasnik ostao dužan u prosjeku oko 18.000 kuna za prekovremene sate, neisplaćene plaće, naknadu za godišnji odmor...

TEKST I FOTO: MATE PRIMORAC

Purlija bez komentara

Od kad su strasti ponovno uzavrele u „Građevnom“, već nekoliko dana, pokušavamo stupiti u kontakt s vrgoračkim poduzetnikom Vojom Purlijom da čujemo i njegovu stranu priče. Međutim, Purlija do završetka ovog teksta nije odgovorio na naše pozive.


‘Nije nam ni doprinose uplaćivao’

- Ne možemo dobit ni povrat poreza, jer nije uplaćivao doprinose. Zamislite, sad u kakvoj državi živimo. Takve poduzetnika se štiti i oprašta mu se milijuna kuna duga u predstečajnoj nagodbi, a nas baca na ulicu i od naše djece stvara sirotinju. Protiv kakvih vjetrenjača se borimo dovoljno govori podatak da nam prvi put pojedinci iz vrgoračke policije nisu htjeli zaprimiti kaznenu prijavu protiv Purlije. No, mi ćemo ponovno o svemu, od privatizacije firme pa do poslova oko kamenoloma u Kljenku i asfaltiranja nerazvrstanih cesta, obavijestiti nadležno Državno odvjetništvo u Metkoviću - ogorčeni su radnici „Građevnog“.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 13:18