StoryEditorOCM
Dalmacijaobnavljaju se samo ulazi koji su dali potporu za odašiljač

Sinjska buna protiv VIP-a: Uklonite antenu s naše zgrade!

Piše PSD.
7. listopada 2008. - 13:45

Svih 11 stanara s ulaza broj 5 i većina s ulaza broj 7 na sinjskom Trgu dr.
Franje Tuđmana imperativno zahtjeva da mobilni operater VIP demontira i ukloni
antenu koju je prije sedam godina postavio na krovu njihove zgrade. Radi se o najvišoj zgradi u Sinju s čijeg krova puca pogled na veći dio cetinskoga kraja.

Zahtjevu se, potpisom peticije, pridružilo još 40-ak domaćinstava iz stambene zgrade i obiteljskih kuća na Žankovoj glavici.

- VIP je bez valjane dozvole na našu zgradu antenu postavio 2001. godine. Tvrdili su da imaju ugovor na 5 godina pa su 2006. godine ponovili zahtjev svim stanarima za suglasnost za daljnjih pet godina. Na mome ulazu broj 7 od ukupno 11 stanara suglasnost su im dala četvorica, a nas sedam je bilo protiv – kaže Boris Čovo.

- Prekipjelo nam je pa smo o svemu odlučili javno progovoriti, a pokrenut ćemo i
sudski postupak. Mi smo s razlogom zabrinuti za svoje i zdravlje naše djece zbog štetnog utjecaja zračenja antene. VIP mora ukloniti antenu, a za ovih sedam godina tražit ćemo obeštećenje – kaže Ljilja Stoilkovski, predstavnica 11 stanara s ulaza broj 5.

- I mi u susjedstvu ove zgrade izloženi smo po zdravlje štetnom utjecaju. Ja ne znam da li zbog zračenja ovih antena ili nečega drugog, ali činjenica je da u posljednje vrijeme imamo povećani broj malignih oboljenja. Zato svojim potpisom pod peticiju podržavamo zahtjev da se antena s ovoga mjesta ukloni – kaže Ljubica Boko.

Čašu žuči nezadovoljnim stanarima s ulaza broj 5 prelijelo je financiranje uređenja zajedničkih djelova zgrade. Čini se da je VIP odriješio kesu i dao novac za uređenje fasade, obnovu ravnog krovišta i uređenje podrumskih drvarnica i ostava na ulazima broj 6 i 7. Posao je obavljen na dvije trećine zgrade. Na trećoj trećini, koja pripada ulazu broj 5, nije se uložila niti jedna lipa.

- Zbog toga smo ogorčeni na upravitelja zgrade, tvrtku Ambijent. Kada smo pitali
zašto se ne radi i na našem dijelu zgrade, koja je jedinstvena i nedjeljiva, Mirko
Vojković
iz Ambijenta, s kojim su bili Andrij Horvat s ulaza broj 6 i Anita Vrančić s ulaza broj, rekao nam je da se na našem dijelu zgrade ne radi zato što nismo dali suglasnost da se antena može postaviti. Radi toga smo odlučili mijenjati upravitelja zgrade, a ako se VIP-a ogluši na naš zahtjev za naknadu za proteklih sedam godina svoja ćemo prava izboriti sudskim putem  – kaže Ljilja Stoilkovski, podržana od susjeda Dinka Vardića, Dare Vučkovića, Vesne Vuković i Gordane Ivković.

Toni Paštar / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:29