StoryEditorOCM

Prugovo: više od 300 članova KUD-ova na 5. saboru ojkavice

Piše PSD.
21. lipnja 2014. - 01:52
Lito u Prugovu počinje ojkavicom jer će se u subotu od 19 sati u ovom selu kliške općine okupiti više od 300 članova brojnih KUD-ova iz Dalmacije na 5. Saboru ojkavice.

Tradicionalna manifestacija ove godine ima i tradicionalannaziv jer će se ojkati pod motom '...na svetoga Antu u Prugovu, dobija san u jaketu novu...' kažu organizatori iz Mjesnog odbora Prugovo, a sve će se događati pod pokroviteljstvom Općine Klis.

Ideja o Saboru ojkavice rađa se dugo, prije pet godina lijepa je misao pretvorena u pravu manifestaciju pa je okupljanje ojkavice, kako i priliči, postalo tradicionalno. Ojkači i ojkačice se svake godine sele u drugo mjesto, a ove godine ugostit će ih Prugovo.

Na poznatoj Ledini, odmah kraj crkve svetog Ante čut će se cijeli zbor pivača jer će nastupiti brojna kulturno umjetnička društva 'Srce Zagore iz Unešića, 'Promina' iz Oklaja, 'Komaštre' iz Ogorja, 'Branimir 888' iz Muća, 'Zvona Zagore' iz Mirlović Zagore, 'Sveti Ilija' iz Kljaka, 'Labišnica' iz Seget Vranjice, 'Andrija Matijaš – Pauk' iz Marine, Etno udruga 'Petrovo Polje' iz Ružića te brojne pojedinačne pjevačke skupine, a stižu i Sokolovi iz Ravnih Kotara.

Već je poznato kako je ojkavica uvrštena na UNESCO-vu listu zaštićene kulturne nematerijalne baštine, a sve je više manifestacija i priredbi diljem Zagore na kojima glavno mjesto zauzima ovo tradicijsko pjevanje. Zato će u Prugovo uz brojne folkloraše doći i mnogi ljubitelji baštine, a s Ledine bi se mogla čuti i navijačka ojkavica:

'Naš je Niko sokol iz Brazila,
uz njega je Dalmacija cila'.

OJDANA KOHAREVIĆ
FOTO: JOŠKO ŠUPIĆ / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:11