StoryEditorOCM
Dalmacija21. obljetnica

Najveća pješačka bitka Domovinskog rata u Cetinskoj krajini: 'Veli vrh je ponos vrličkih branitelja'

Piše PSD.
9. lipnja 2014. - 20:21
U organizaciji Hvidre i pod pokroviteljstvom grada Vrlike obilježena je 21. obljetnica bitke na Velom vrhu na Svilaji, uz odavanje počasti poginulom branitelju Petru Varnici, jedinoj žrtvi najveće pješačke bitke tijekom Domovinskog rata na području Cetinske krajine.

Na komemoraciju na Veli vrh išlo je 15 osoba, što je simbolična brojka. Iz vrličke satnije 126. brigade HV-a na Velom vrhu 8. lipnja 1993. godine bilo je 16 boraca kada su ih žestoko napali velikosrpski agresori iz kninske paradržave koji su pošto-poto htjeli hrvatskim braniteljima preoteti kontrolu nad tim dominantnim svilajskim vrhom koji je osiguravao daljnje napredovanje HV-a prema Ždanju iznad sela Štikovo i kontrolu cijelog Knina.

Dvije skupine s nešto više od 20 specijalno uvježbanih srpskih diverzanata popele su se iz Otišića na Svilaju i pod okriljem noći došle iza leđa položaja koji su na Velom vrhu držali pripadnici HV-a. Napad na Veli vrh počeo je žestokom artiljerijskom vatrom koju su koordinirali i navodili srpski diverzanti.

Kad je prestao artiljerijski, započeo je srpski pješački napad u kojemu su, u prvim trenucima borbe, napadači stekli prednost, prvenstveno iznenađenjem. U samom početku pješačkog napada poginuo je Petar Varnica, ubijen snajperskim metkom, a Vinko Skorup teško je ranjen.

Tijekom rasplamsale bitke od 16 hrvatskih branitelja Velog vrha jedan je poginuo, a još 10 ih je bilo ranjeno. Veli vrh je, međutim, obranjen, zahvaljujući braniteljima s Velog vrha, ali i njihovim suborcima iz 126. brigade koji su im stigli u pomoć u rekordnom vremenu.

Na srpskoj strani na Velom vrhu je poginuo jedan diverzant iz jedinice u Bruškoj koju je uvježbavao Dragan Vasiljković, zloglasni kapetan Dragan te bugarski plaćenik Miter Mitka čiji su posmrtni ostaci pronađeni poslije, u podnožju Velog vrha.

Ovom bitkom na Velom vrhu ponose se svi branitelji Domovinskog rata Cetinske krajine, naročito napadnuti pripadnici Vrličke satnije i u pomoć im pristigli suborci s kojima su Veli vrh uspjeli obraniti.

Tekst i snimka: Toni Paštar
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 02:27