StoryEditorOCM

U Trilju predstavljena knjiga "Markovića jama – partizanski zločin u Aržanu i Podima 1944."

Piše PSD.
29. svibnja 2014. - 00:49
U srijedu navečer u Trilju je predstavljena knjiga "Markovića jama – partizanski zločin u Aržanu i Podima 1944." kojom autor mr. Ivan Kozlica razotkriva zločin kojega su partizani počinili prije 70 godina nad zarobljenim domobranima i civilima.

Dvoranu triljskog gradskog kina do posljednjeg su mjesta ispunili rodbina žrtava, ponajviše sa šireg imotskog, ljubuškog i posuškog područja, predstavnici Splitsko-dalmatinske županije i čelnici brojnih gradova i općina, veliki broj svećenika i časnih sestara, znatiželjni građani triljskog i sinjskog kraja i drugi. Predstavljanje je počelo prikazivanjem filma autora Marka Kalajžića snimljenog 23. rujna 1990. godine kojim je dokumentiran prvi ulazak u Markovića jamu.

Prvi predstavljač knjige bio je prof. Tomislav Đonlić koji je svoje izlaganje počeo citatom rečenice Ante Jurjevića Baje izgovorene u Dubrovniku 1944. godine: "Bilo kako bilo, ubiti ih se mora". Kroz tu rečenicu, kaže Đonlić, oslikavala se politika komunističke partije.

U nastavku Đonlić je detaljno govorio o sadržaju knjige u kojoj Kozlica piše o bitci u Aržanu poslije koje 130 zarobljenih domobrana i civila vodi na križni put potkamešjem i likvidacijom njih 126 od kojih su 102 posmrtna ostatka eskumirana iz Markovića jame u selu Podi. Njihovi posmrtni ostaci danas se nalaze u spomen-kosturnici u Dobranjama. Taj zločin, kazao je Đonlić, komunisti su se silno trudili prekriti.

Don Josip Dukić je kazao da još nije napravljen popis žrtava 2. svjetskog rata s područja Splitsko-makarske nadbiskupije. Pritom je naveo primjer komunističkog krivotvorenja. Jedan stanovnik njegova sela Košute poginuo je u savezničkom bombardiranju crkve u Kaštel Sućurcu. Njegovo ime se, međutim, našlo na popisu žrtava fašističkog terora u Jasenovcu. Dukić je nazočnima skrenuo pozornost na fotografiju Markovića jame na naslovnici knjige koja ima oblik granica Jugoslavije i kazao da je to snažna simbolika.

Ličko-senjski biskup mons. Mile Bogović, predsjednik Komisije HBK i biskupske konferencije BiH za hrvatski martirologij, kazao je kako smo dugo živjeli u sustavu koji dijelu ljudi nije priznavao da su ljudi. Taj sustav je prestao, ali, dodao je, nije nestao. Bogović je istaknuo da je do sada otkriveno preko 1.800 jama u koje su partizani bacali svoje žrtve i dodao da takvih jama ima još, neotkrivenih.

Ja se, uz ostalo, ovim bavim jer još nisam pronašao jamu u koju je bačen moj otac – kazao je biskup Bogović. Od nazočnih je nagrađen pljeskom poslije riječi da ga je tužio pukovnik Ivan Grujić zato što mu je rekao da je udbaš, ali da je sud dobio.

U kratkom obraćanju autor Kozlica je kazao da je istraživao kako se i zašto dogodio zločin, a cilj mu je bio osvijetliti žrtvu.

Toni Paštar


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:23