StoryEditorOCM
Dalmacijaimotski nogometni drugoligaš i grad žive daleko od idile

Nogomet u Imotskom prepumpan politikom

Piše PSD.
3. listopada 2008. - 14:19
Iz NK Imotskog optužuju čelništvo grada, a gradonačelnik Ante Đuzel uzvraća da se ‘iza svega kriju određene financijske transakcije u klubu zbog kojih neke osobe od kluba potražuju nezanemarive novčane iznose’

NK Imotski u obračunu s Gradskim poglavarstvom IMOTSKI – Uprava Imotskog drugoligaša NK Imotski ovih je dana javno krenula u izravan obračun sa Poglavarstvom grada Imotskog prozivajući ih za maćehinski odnos prema jedinom imotskom drugoligašu. Nizom poraza klupske ambicije su poljuljane, a krivac za srozavanje naših ambicija i rušenje mukotrpno stvaranog klupskog imidža je – poručuju iz uprave kluba, Grad Imotski.

Grad Imotski je u svom proračunu osigurao 700 tisuća kuna godišnje za financiranje NK Imotskog, a ove je godine izdvojio još 230 tisuća kuna za uređenje klupskih prostorija na nogometnom stadionu Gospin Dolac. Grad svakog mjeseca na račun kluba plaća 60 tisuća kuna. Na žalost, problemi kluba su puno veći, za njih su odgovorni neki drugi ljudi iz uprave kluba koji bi u ovom trenutku željeli prikazati grad glavnim krivcem – rekao je gradonačelnik Ante Đuzel.

Gradonačelnik koji je očito prihvatio “bačenu rukavicu” nije dvojio istaknuti kako se iza svega kriju određene financijske transakcije u klubu zbog kojih neke osobe od kluba potražuju nezanemarljive novčane iznose.

Ivo Ravlić / CROPIX
- Zašto u klubu nikada nije bila niti jedna revizorska kuća, zašto nikada nije javno podastrto financijsko izvješće kluba?! - pita se gradonačelnik koji je između ostalog i počasni predsjednik NK Imotskog.

- Logistički Grad može puno više napraviti. Ovo što Grad daje je malo. Godišnje klubu treba za minimalne uvjete rada 3,5 milijuna kuna, od čega Grad uplaćuje tek oko 25 posto. Neki drugi klubovi u nekim drugim gradovima dobivaju od lokalne samouprave znatno veće iznose. Uvjeti rada u NK Imotskom su, na žalost, najlošiji – rekao nam je sportski direktor Tino Juroš.

Iz kluba poručuju kako Grad neće da ulaže u obnovu stadiona Gospin Dolac kao ni u obnovu pomoćnog igrališta Rašeljka, ali da zato ulaže u terene NK Vinjana koji igra u Četvrtoj nogometnoj ligi.

Grad financira NK Vinjane sa 220 tisuća kuna godišnje. Ne može nam nitko iz kluba donositi gotove projekte kako se nekome svidi i tražiti od nas zauzvrat samo novac. Grad će sam izabrati izvođača radova i sigurno ćemo urediti Gospin Dolac, igralište Rašeljka, ali i igralište u Vinjanima Donjim, jer je to sve isključivo vlasništvo Grada što očito neki zaboravljaju. Pitam se samo gdje je novac koji se projektima prikazivao kao utrošeni od bivše gradske vlasti i uprave kluba u uređenje spomenutih igrališta kada se na njima danas ništa ne vidi – odriješit je gradonačelnik Đuzel.

Da je politika, na žalost, sastavni dio i sporta, te da su očito privatni interesi u ovom trenutku iznad sporta, pokazatelj je i NK Imotski.

                                                                                Vedrana BEKAVAC-ŠUVAR/EPEHA

Dug od dva milijuna kuna

U NK Imotskom predsjednik kluba Nedjeljko Tolo je u ostavci. Unatoč tome mnogi ističu kako upravo on s poduzetnikom Markom Grubišićem, izvršnim dopredsjednikom, vuče sve konce u klubu s kojima se očito Grad ne slaže. Zanimljivo je pripomenuti da je dopredsjednik kluba i ruski tajkun Dmitrij Železnjak. U Imotskoj krajini još je nekoliko nogometnih klubova, sve odreda četvrtoligaša, kojima jedinice lokalne samouprave potpomažu u radu. Općina Podbablje za NK Kamen izdvaja oko 300.000 kuna, Općina Zmijavci za NK Croatiju 150.000 kuna, Općina Runovići NK Mračaj 180.000 kuna te Općina Proložac za NK Mladost 300.000 kuna. U konačnici ispada da jedinice lokalne samouprave u nogometne klubove u siromašnoj Imotskoj krajini ulažu gotovo dva milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:42