StoryEditorOCM
Dalmacijakomemoracija za 66. godišnjicu

Gata: vijenci za žrtve četničkog pokolja

Piše PSD.
1. listopada 2008. - 20:15

Koncelebriranim bogoslužjem i komemoracijom u Gatima je obilježena 66. godišnjica tragičnog zbivanja kada su 1. listopada 1942. godine četnici zloglasne Dinarske divizije vojvode popa Momčila Đujića, pod vodstvom monstruma Mane Rotkvića i Veljka Ilijića počinili stravičan pokolj na području ovoga sela te dvaju susjednih poljičkih sela, Ostravice i Čišla, pretvorivši ih u zgarište.

Za samo nekoliko sati krvoločnog pokolja bradate su horde u pratnji talijanskih vojnika na kućnom pragu mučki ubile, poklale te spalile 95 žitelja srednjih Poljica, najviše nemoćnih žena, djece i straca. Prisjećanje na stravično ranojesensko jutro prije 66 godina obavljeno je u podnožju Mosora, kao i evociranje uspomena na mrtve i najmilije, čija imena je za vrijeme svete mise pročitao dekan poljičkog dekanata don Vlado Đuderija.

Euharistijskoj misi nazočili su svećenici poljičkog i omiškog dekanata, a kako je ujedno bio i Dan škole, nazočili su učenici i nastavnici OŠ “Prvi listopada 1942.” iz Gata te Dječji vrtić. Ispred spomenika palim žrtvama obavljeno je odrješenje, a potom su se prigodnim riječima nazočnima obratili omiški gradonačelnik Ivan Škaričić i dožupan splitsko-dalmatinski Luka Brčić. Učenici Osnovne škole pročitali su više recitacija, a potom su na spomenik položeni grada Omiša, Županije te udruga proizišlih iz Domovinskog rata.

EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:58